Bezig met laden

USB oplader i.p.v. sigarettenaansteker

1451 keer bekeken
  • Delen

Ik wil de sigarettenaansteker uit mijn (vrij nieuwe) Fiat Ducato halen en deze vervangen door een dubbele USB-lader, liefst met aan/uit schakelaar. Hoe krijg ik de sigarettenaansteker eruit, en wat voor USB-oplader kan ik erin zetten?

De sigarettenaansteker is al rechtstreeks verbonden met de accu (met eigen zekering ertussen) en ik doe er nu een USB-plug in. Het gebruik is t.b.v. opladen van de smartphone als de camper zonder stroom staat. Ik heb wel een omvormer maar die is een omweg bij opladen van de smartphone (12 V -> 230 V -> 12 V), wat weinig stroom neemt.


Ik hjeb ooit geprobeerd die aanstekerhouder eruit te halen, wat me niet lukte; Misschien is een ander handiger daarin? In ieder geval heb ik het opgelost door er gewoon een auto USB stekker uit de bouwmarkt in te doen.

Die USB stekker heb ik dus wel, de vraag is nu hoe ik de aansterkerhouder eruit krijg en welke USB lader met 2 aansluitingen ik op die plek kan inbouwen (b.v.b. met schakelaar). Het moet kunnen, mijn camperleverancier wil het wel doen echter ik doe het liever zelf.

als je een foto mailt van het dashbord kan ik je wel verder helpen. mail naar pj.kruiswijk@gmail.com. de usb lader wel van goede kwaliteit kopen. ik zie je mail wel tegemoed. mvg peter

 

De foto is onderweg, dank alvast.

Hallo Dirk, is het nog gelukt? mvg peter

 

Die sigarettenaansteker in het dashboard is volgens mijn camperdealer van Fiat en vereist dan een Fiatcomponent. Dat maakt het ingewikkelder, ik heb het voorlopig even zo gelaten.

Wij hebben afgelopen week de 2 originele sigarettenaanstekers uit onze Ducato van 2010 vervangen voor twee USB laders. Maar ook de stroomvoorziening van de audioinstallatie en de laders gewijzigd. Oude situatie was alleen stroom, via de rijaccu, als de auto op het contact stond, daar wilde ik vanaf. De stroom komt nu van de EBL 99 vanaf de huishoudaccu.

Voor het verwijderen van de aanstekers eerst de kunststof behuizing met drukschakelaars en aanstekers verwijderen door het schroefje onderin de bekerhouder te verwijderen. Dan kan je met kunststof gereedschap de behuizing met lichte kracht verwijderen. Haal alle stekkers los en je kan beginnen. Vanuit de binnenkant van de aansteker moet je de vergrendeling losduwen. Als dat is gedaan kan je de binnenkant van de aansteker naar boven duwen. Dat gaat erg zwaar. Daarna kan je de behuizing kantelen en deze ook naar boven duwen.

Als dat allemaal achter de rug is kan het monteren van de USB laders beginnen inclusief het aanpassen van de stekkers en eventuele bedrading.

 

Mijn Fiat Ducato is van 2016. Zie dan mijn reactie op 26/12 betr. wat mijn camperdealer vertelde. 

Bedoelde hij dat i.v.m. garantie?

Hier een instructie film.

 

 Deze reactie is het juiste antwoord

Niet i.v.m. de garantie voor zover ik weet maar i.v.m. de benodigde lader (graag met 2 USB poorten).

De sigarettenaansteker is al direct met de accu gekoppeld (met zekering ertussen). Er zit trouwens een USB-lader naast met 1 USB poort, deze gaat uit als het contact uitgaat, dat laat ik zo.

Op het filmpje lijkt het vrij eenvoudig.

Log in om te reageren.