Bezig met laden

Veroudering kunststof bumperdelen

308 keer bekeken
  • Delen

Hallo allemaal.. Onze camper een Dethleffs uit 2007 heeft vacuum getrokken kunststof bumperdelen. Afgelopen zomer zette een van ons de fiets tegen de achterkant van de camper waarbij de trapper tegen de bumper aan kwam. Het was warm en het kunsstof van de bumper was redelijk soepel. Maar toch bespeurde ik een scheurtje terwijl dit daarvoor nog nooit is voorgekomen. Toen ik wat met de hand tegen de bumper drukte hoorde ik het kraken. Bij navraag of dit normaal was werd min of meer duidelijk dat het veroudering was en het kunststof 'verstaft' is dus op is. Bij het nader bekijken van de bumperdelen kwam ik op veel meer scheurtjes die zich hebben gevuld met stof. Omdat dit een lelijk gezicht is dacht ik er over om de bumperdelen te vervangen. Heb inmiddels een grotere scheur omdat ik een paaltje (lichtelijk) heb geraakt. De drie bumperdelen op zich niet groot kosten maar liefst meer dan 1400 euro exclusief de stickers etc. Nu vraag ik me af of dit een normaal verschijnsel is dat de bumperdelen na net iets meer dan 10 jaar zo verstaft mogen zijn. Zijn er meer mensen met een dergelijke ervaring?       


Beste Leno,

Het zal denk ik er erg van afhangen hoe decamper heeft dienst gedaan en is gestald en naar welke landen is gereisd. Ik heb een Burstner uit 1998 gehad en daar kwamen  na 15 jaar 3 kleine haarscheurtjes in het kuntstof Heb ik behandeld met zelfde kleur kit. Nu heb ik een Dethleffs uit 2003, maar (nog) geen problemen met de kunststof delen. Camper staat bij niet gebruik wel altijd onder dak. Verder ongeveer 3 maanden per jaar in Frankrijk/Spanje (wel voorjaar).

Ik denk niet dat het heel veel voorkomt want ik verbaas me er vaak over dat oudere campers er nog zo goed uitzien. Er zijn volgens mij gespecialiseerde bedrijven die u kunnen helpen.

Succes,

Jelle

 

Aangezien uw bumpers zijn gemaakt van kunststof, een zogenaamde thermoharder, betekent dit dat bij de productie een basismateriaal en een verharder zijn samengevoegd. Door deze menging samen te voegen met glasvezel ontstaat door een chemische reactie  de bumper. Bepalend hierbij zijn de mengverhoudingen en de temperatuur bij productie. Een verkeerde samenstelling kan tot snellere veroudering leiden. Dus niet elke kunststof bumper zal dit probleem op dezelfde wijze vertonen. Te ver doorgeharde bumpers zijn niet meer "zachter"te maken. U zult een nieuwe bumper moeten kopen.

vriendelijke groet Gert Drenth

Log in om te reageren.