Advertorial: Laat je camper opwaarderen

Al zal het vakantiegevoel dit jaar anders zijn, er komt een tijd waar je weer van jouw campervrijheid kunt genieten. Nu het in de werkplaatsen wat rustiger is, is dit juist de tijd om alle voorgenomen aanpassingen te laten uitvoeren.

Heb je er al eens bij stilgestaan wat je camper eigenlijk weegt? Zo’n 40% van alle campers reist regelmatig te zwaar. Je riskeert hierbij niet alleen een flinke boete of een rijverbod, maar kunt ook problemen met de verzekering krijgen als er onverhoopt wat gebeurt.

WDT-Services kan jouw camper opwaarderen

Opwaarderen is het verhogen van het toegestane maximale gewicht van een voertuig. Dit kan om verschillende redenen gewenst zijn, maar de hoofdreden is toch vaak overgewicht.

In feite zijn er drie soorten opwaarderingen:

  • Opwaarderen van het Toegestane gewicht
  • Opwaarderen van het Technisch gewicht
  • Opwaarderen van de aslasten

Technisch en Toegestaan gewicht

Naast het opwaarderen van lichtere campers (bijvoorbeeld 3200 kg naar 3500 kg) kunnen we ook campers van 3500 kg of meer verder opwaarderen. Komen we boven de 3500 kg grens dan is een C of C1 rijbewijs nodig. Is dit niet gewenst dan is het opwaarderen van het technisch gewicht een uitkomst. Hierbij verhogen we het toegestane gewicht niet boven de 3500 kg grens maar op het kenteken komt dan te staan dat het technische gewicht wel hoger is. Ondanks dat de camper dan misschien te zwaar is, ligt het vast dat de camper dit gewicht technisch wel aankan. Hiermee kunt u in de toekomst (juridische) problemen voorkomen.

Aslasten verhogen

Het verhogen van het Technisch of Toegestane gewicht is één, maar ook het overschrijden van het maximale asgewicht komen we vaak tegen. Ook dit is niet toegestaan. Naast de mogelijkheid om het totale gewicht te verhogen kunnen we ook een oplossing bieden voor het verhogen van het maximaal toegestane asgewicht. Hiervoor dienen dan vaak wel sterkere velgen en banden gemonteerd te worden.

Veiligheid, de noodzaak van het aanpassen van de vering

Omdat het hogere gewicht een negatieve invloed heeft op het weggedrag is in de regel een aanpassing van de vering noodzakelijk. Zonder deze aanpassing is gebleken dat bijvoorbeeld het voertuig tijdens de uitwijkmanoeuvre niet onder controle te houden is.

Twee veel voorkomende voorbeelden hoe WDT-Services kan helpen:

  1. Neem een camper op basis van een Fiat Ducato 33 light. Deze mag 3300 kg wegen. WDT-Services kan dit gewicht naar 3500 kg met een B-rijbewijs of zelfs naar 4000 kg (C of C1 rijbewijs) brengen. Dat betekent 700 kg extra laadvermogen.
  2. Neem een camper op basis van een Fiat Ducato 250D (maxi-chassis). Deze mag 3500 kg wegen. WDT-Services kan dit gewicht naar 4250 kg brengen. Dat betekent 750 kg extra laadvermogen.
    Let op, voor campers boven 3500 kg heb je een C of C1 rijbewijs nodig.

Ben je benieuwd wat de mogelijkheden zijn voor jouw camper? Kijk voor jouw camper op de website van WDT-Services en kies VOERTUIGEN of contacteer WDT-Services via 0544-760013 [email protected]