Volkswagen New California op Multivan

Wie kent de Volkswagen California niet? De camperbus heeft sinds jaar en dag een iconische status. Maar omdat ook iconen met hun tijd mee moeten, kreeg de bus een make-over. Daarbij moest de Transporter wijken: de Volkswagen New California staat op de Multivan.

Natuurlijk zijn in de New California de contouren van het origineel te herkennen, maar verder is de verandering groot. Dat komt onder meer door het gebruik van de Multivan met een lange wielbasis als basisvoertuig. Helemaal nieuw zijn ook de dubbele schuifdeuren, waardoor het mogelijk is de camperbus aan beide kanten in en uit te stappen. Het is zelfs mogelijk om de bus met twee luifels uit te rusten. Een slaaphefdak met een smal tweepersoonsbed van 205 bij 114 centimeter is standaard. Het raam aan de voorzijde van het dak kan helemaal open, evenals de twee zijramen. Horrengaas houdt insecten buiten.

Camperaars kunnen voor de Volkswagen New California kiezen uit drie aandrijfsystemen, waaronder een bijna volledig elektrische: de plug-in hybride aandrijving (eHybrid) gecombineerd met 4MOTION-vierwielaandrijving. De andere twee opties zijn een turbodieselmotor met directe injectie (TDI) en een turbobenzinemotor met directe injectie (TSI).

Beach, Coast en Ocean

De camper blijft leverbaar in drie varianten: Beach, Coast en Ocean. Van deze drie is de Beach de meest basic camperbus, al heeft deze wel vijf zitplaatsen, vier slaapplaatsen, een uittrekbare keukenmodule met één gaspit aan de achterzijde en 230V-walstroomaansluiting. De New California Ocean is nog steeds het paradepaardje van de serie, met onder meer een keukenblok, twee bedden, meer opties en een luxueuzere aankleding.

De camperfuncties in de New California zijn nu digitaal te bedienen. Het niveau van de tanks checken of de verlichting bedienen, kan via een display in de C-stijl aan de passagierszijde. Volkswagen heeft ook een app waarmee de functies en het infotainmentsysteem zijn te bedienen.

Ook op de Multivan blijft de California compact, zodat de camperbus in de meeste parkeergarages past. Staan in de bus kan alleen als het dak is geopend, dan is de stahoogte 2,11 meter. Met gesloten dak is de hoogte 1,30 meter. De Volkswagen New California is vanaf juni te bestellen. De eerste leveringen vinden in de tweede helft van 2024 plaats. Wat de bus gaat kosten, is nog niet bekend.