Vooraf boeken camperplaatsen steeds populairder

Uit recent onderzoek van Campercontact blijkt dat een groeiend aantal camperaars ervoor kiest om vooraf een overnachtingsplek te boeken. Deze trend weerspiegelt de toenemende frustratie onder camperaars over overvolle camperplaatsen.

Volgens het onderzoek boekt zo’n 61% van de Nederlandse camperaars vooraf een camping of camperplaats. Dat is een significante stijging van 20% sinds 2019. Vooraf boeken biedt zekerheid en vermindert irritaties door overvolle locaties.

Sterke toename door heel Europa

Deze trend beperkt zich niet tot Nederland; ook in andere Europese camperlanden wordt meer vooraf geboekt. In Italië is het aantal vooraf geboekte plaatsen gestegen van 43% in 2019 naar 67% nu, terwijl in Duitsland een opmerkelijke stijging is te zien van 36% naar 74%. De groei bij onze oosterburen kan worden toegeschreven aan de recordverkoop van campers en motorhomes. In het Verenigd Koninkrijk was de trend van vooraf boeken al langer merkbaar. Daar boekt zo’n 74% van de camperaars zijn plek vooraf.

Lars Smit, commercieel directeur bij Campercontact: ‘We hebben dit onderzoek in meerdere landen uitgevoerd omdat we het belangrijk vinden om de behoeften van de campergemeenschap in kaart te brengen.’ Volgens Smit is er zeker een verklaring voor de uitkomsten van het onderzoek. ‘De drukte op campings en camperplaatsen neemt toe. Reizigers willen zekerheid en een nieuwe doelgroep reizigers is het gewend om direct te reserveren en te betalen.’