Zaanstad op zoek naar camperplaats

De gemeente Zaanstad is op zoek naar een geschikte locatie voor een camperplaats in de buurt van de Zaanse Schans. Daarvoor gaat de gemeente in gesprek met bewoners, ondernemers, de NKC en andere betrokkenen.

Zaanstad

Het is een algemeen probleem om in de Randstad een geschikte locatie voor een camperplaats te vinden. Dit vanwege de dichte bebouwing en de eisen waar een locatie aan moet voldoen. Hans Pronk van het Projectbureau Camperplaatsen van de NKC: “Ik bekijk mogelijke locaties met de ogen van de camperaar en neem hierbij mijn eigen ervaringen ook mee. Is een locatie goed bereikbaar? Is de camperplaats veilig en ligt de locatie zodanig dat camperaars lopend of per fiets de toeristische attractie goed kan bereiken?’’ De laatste jaren groeit het aantal campers, maar zijn er onvoldoende plekken om te overnachten. Een wens van de gemeente is dat de nieuwe locatie een oppervlakte moet hebben van zevenduizend vierkante meter.

Rondom de Zaanse Schans zijn 23 locaties onderzocht, waarvan de meeste ongeschikt bleken. Er bleven drie locaties over, die nu verder worden onderzocht. Pronk: “De locatie op De Hemmes komt er in mijn ogen het beste uit. Deze ligt in een mooi gebied, direct aan het water, maar de bodem is daar wel verontreinigd. Op de andere twee locaties zou beplanting moeten wijken voor de campers.’’ Om een keuze te kunnen maken houdt de gemeente vanavond een bijeenkomst voor alle betrokkenen, waar zij zich over de mogelijke locaties kunnen uitspreken.