Gratis met de trein in Spanje

Treinreizigers in Spanje kunnen vanaf september vier maanden lang gratis met de trein reizen. De overheid probeert hiermee de hoge energiekosten en inflatie te compenseren. Doel is ook om mensen vaker de trein te laten pakken en de auto te laten staan. De actie geldt ook voor buitenlanders.

 

 

Afbeelding1

Het gratis reizen is alleen mogelijk via bepaalde lijnen van Renfer, de Spaanse NS. Het gaat hierbij slechts over de korte en middellange ritten en reizigers mogen alleen gratis reizen als ze een gratis abonnement hebben afgesloten en hierbij de borg hebben betaald. De borg wordt teruggestort op 31 december als er minstens tien ritten zijn gemaakt. Dit gaat om een bedrag rond de tien euro. Voor intercity’s en hogesnelheidstreinen moet je een kaartje blijven kopen, maar met het lokale en regionale treinen kun je nog verrassend veel zien.

Eerder dit jaar had Duitsland het initiatief om mensen een maand lang voor slecht negen euro onbeperkte laten reizen met de treinen, bussen, trams en metro’s. De tickets waren alleen geldig in juni, juli en augustus 2022.