Ventje en Karsten Tenten winnaars eerste Kampeer Duurzaamheidsprijzen

Camperbouwer Ventje en Karsten Tenten zijn de winnaars van de eerste editie van de verkiezing voor de Kampeer Duurzaamheidsprijzen. Dat is gisteren bekendgemaakt op het Beter op Kampeerreis Congres, tijdens de eerste beursdag van de Kampeer & Caravan Jaarbeurs in Utrecht.

Persfoto Winnaars Kampeer Duurzaamheidsprijs

Camperbouwer Ventje uit Culemborg ontving de onderscheiding in de categorie duurzaam camperproduct vanwege het interieur van de camper, waarin onder meer FSC-gecertificeerd hout, schapenwol en andere CO2-neutraal geproduceerde materialen zijn toegepast. Het zonnepaneel voorziet de camperaar van groene stroom. De jury had ook oog voor het sociale aspect: bij het inbouwen van de campers zijn mensen betrokken die moeilijk aan werk komen, onder wie vluchtelingen uit Oekraïne

In de categorie meest duurzame innovatieve kampeerproduct gingen de circulaire Blueline tenten van Karsten Tenten uit Zwaag er met de prijs vandoor. Dit vanwege het gebruik van gerecyclede spijkerbroeken bij de bouw van tenten, waarmee het bedrijf per tent 50 duizend liter water bespaart. Daarnaast stoot het atelier geen CO2 uit, wordt het snijafval van het kuipgrondzeil hergebruikt en zijn de ritsen van gerecycled plastic.

De inzendingen zijn beoordeeld door een vakjury bestaande uit kampeer- en milieuexperts, waarna het publiek een stem uit kon brengen. Naast het juryoordeel is deze publieksstem voor vijftig procent meegewogen in het bepalen van de uiteindelijk winnaars.

In de categorie camperproduct waren de andere genomineerden: de elektrische Crosscamp Flex camper van Hymer, de elektrische Tonke EQV Touring camper, de elektrische camper van Fixxter en de solarcamper Etarki. In de categorie kampeerproduct waren dit Ruebist Ecoline vouwwagen met gerecycled tentdoek van Smitveld Vouwwagens, de GoLo GoCamp camperfiets op zonne-energie van Flevobike Technology, biologisch toiletvloeistof van Solbio, het Tank – 03 fresh water system van CRW systems en Powerpods Bio (toiletvloeistof) van Thetford.

De winnaars en alle andere genomineerden zijn te zien op het Duurzaamheidsplein tijdens de Kampeer & Caravan Jaarbeurs, van 5 tot en met 9 oktober in de Jaarbeurshallen te Utrecht. De Kampeer Duurzaamheidsprijs en het Beter op Kampeerreis Congres zijn initiatieven van de NKC (Europa’s grootste camperclub), de Kampeer & Caravan Jaarbeurs en de branchevereniging Kampeer & Caravan Industrie.