Texel pakt wildcamperen aan

De gemeente Texel waarschuwt camperaars dat ze niet op de bonnefooi naar het eiland moeten komen, omdat er zonder reservering meestal geen legale overnachtingslocaties zijn. Wie in het wild overnacht, krijgt geen waarschuwing meer, maar een boete van rond de 100 euro.

077 NPDUINENVANTEXEL30682 Web

“Iedereen weet dat het in Nederland verboden is om buiten de overnachtingslocaties in een camper te overnachten”, stelt gemeentewoordvoerder Linda Dinkelman. “Maar camperaars zijn avonturiers en denken misschien dat het wel losloopt. Als ze na het vertrek van de laatste boot geen plek kunnen vinden, gaan ze maar ergens op een parkeerplaats staan. Dat is dus niet de bedoeling.”

Vooral sinds corona heeft de gemeente Texel de populariteit van het eindland onder toeristen zien toenemen, vertelt Dinkelman. “Camperaars en andere toeristen zijn van harte welkom op het eiland, maar zorg ervoor dat je een reservering op een van de locaties hebt.”

De gemeente wil op dit moment nog niet zo ver gaan dat campers alleen op de boot worden toegelaten als de bestuurder een reservering kan tonen, zoals directeur Iwan Groothuis van vakantiepark De Krim op Texel begin dit jaar in de lokale media voorstelde. “Dat is nog niet zo eenvoudig te realiseren, maar het is wel een van de opties die genoemd worden in het Toeristisch Toekomstplan Texel van de gemeente”, zegt Dinkelman.