Dethleffs Globevan: geschikt voor dagelijks gebruik

Met de Globevan op de Ford Transit Custom komt Dethleffs met een zogenoemde urban camper: een kampeerbus die ook geschikt is voor dagelijks gebruik. Het merk sluit hiermee aan bij een trend die al langer gaande is.

2021 11 Det Globevan Outdoor 3 15 02

De Dethleffs Globevan werd in 2019 gepresenteerd als eerste hybride kampeerauto, maar het duurde ruim twee jaar voor de Globevan er daadwerkelijk was. Onderweg is het hybride-concept gesneuveld. De nieuwe Dethleffs Globevan heeft een 130 pk-dieselmotor en de Ford is verder standaard uitgerust met diverse assistsystemen, een achteruitrijcamera, een trekhaak en een DAB+-audiosysteem.

Er zijn twee modellen: de Globevan Camp One en de Camp Two. Laatstgenoemde is iets rijker uitgerust. Beide Globevans hebben maximaal zes zitplaatsen en vier slaapplaatsen. De stoelen voor de bestuurder en de bijrijder zijn draaibaar. Achterin staat een verschuifbare tweepersoonsbank. Optioneel zijn nog twee aparte stoelen verkrijgbaar. Om de bus tot compacte camper om te bouwen, is maar weinig nodig. Door de bank neer te klappen, ontstaat een lang en breed bed. In het hefdak zijn nog twee slaapplaatsen te vinden.

Fietsen mee
De Globevan heeft een in hoogte verstelbare tafel die ook buiten kan staan. Als de tafel niet in gebruik is, hangt deze in een beugel aan de wand. De gasfles en de 16 liter-watertank vinden een plekje in een vaste kast achterin. Hier zit ook een uittrekbaar eenpitsgasstel verstopt. Verder is hier een aansluiting voor een buitendouche te vinden. Aan de zijkanten van de bus staan uitneembare boxen. Deze dienen als opbergruimte en zijn geschikt om op te zitten. Optioneel zijn er nog opbergtassen verkrijgbaar. Dankzij de aluminium rails die in het midden lopen, is het zelfs mogelijk om een fiets, scooter of motor mee te nemen.

Geen kwarttarief

Deze compacte kampeerbus komt standaard met een Dometic-compressorkoelbox, maar een keukenblok ontbreekt. Dat betekent dat de wagen volgens de officiƫle richtlijnen geen camper is en dus niet in aanmerking komt voor het kwarttarief. De wagen is leverbaar vanaf 64.000 euro.