Camperen aan banden in Dénia, Alicante

In de gemeente Denia, in de provincie Alicante in Spanje, mogen campers nog maximaal 24 uur langs het strand staan. Dat meldt de Spaanse nieuwswebsite La Marina Plaza. In november vorig jaar beëindigde de gemeente langs de Costa Blanca het verbod voor camperaars om langs het strand te parkeren. Sindsdien kwamen er zo veel campers te staan, dat de gemeente besloot om in te grijpen.

Istock 1308565713

De parkeerduur aan het strand is nu begrensd op maximaal 24 uur, op andere locaties in de gemeente geldt een maximum van 48 uur. En je moet zeven dagen wachten voordat je weer op dezelfde plek mag gaan staan. Volgens de burgemeester is extra politiecontrole nodig om de nieuwe regels te handhaven.

Tegelijkertijd bespreekt de gemeenteraad of er meer openbare camperplaatsen in de buurt kunnen komen, met voorzieningen zoals water en een put om de vuilwatertank te legen. Dit omdat de gemeenteraad onderkent dat campertoerisme een sector is om rekening mee te houden.

Orihuela

In de gemeente Orihuela, eveneens gelegen in de provincie Alicante, worden op korte termijn twee overnachtingsterreinen voor campers opengesteld. De gemeente had tot nu toe nog geen aangewezen overnachtingslocatie voor campers. Op beide locaties zou plaats voor ongeveer twintig campers moeten komen. Volgens Wim Wolf, camperplaatsspecialist van de NKC, beginnen Spaanse overheden in de gaten te krijgen dat er veel vraag is naar camperplaatsen. “Ik kom al heel lang in Spanje. Daar was het fenomeen camperplaats niet bekend. Dat is nu aan het kantelen. De provincie Valencia creëert steeds meer mogelijkheden voor camperaars. Nu weet men in Spanje dat er veel camperaars naar het land komen die ergens willen overnachten. Ik zie het veranderen.”