Elektrisch Mercedes-camperbusje op komst

Mercedes gaat camperbussen met een elektrische aandrijving op de markt brengen. Het merk heeft het Zwitserse bedrijf Sortimo opdracht verstrekt om de elektrische versie EQV van de Vito om te bouwen tot camper.

Op de internationale autobeurs IAA gaf Mercedes-Benz in 2019 al een teken de weg naar de elektrisch aangedreven campers in te slaan. Het merk ging tests uitvoeren met de V-klasse, compacte bussen die ook geschikt zijn als basis voor een camperbusje, zoals de Marco Polo. Inmiddels heeft Mercedes met het EQV-programma de nodige ervaring opgedaan met elektrische aandrijving.

Voor de camperinrichting werkt het merk nu samen met het Zwitserse bedrijf Sortimo. Deze firma bouwt de slaapplaatsen, keuken en het hefdak in. Als optie biedt Sortimo zonnepanelen met een capaciteit van in totaal 400 wattpiek aan.

De camperbus wordt leverbaar met twee batterijvarianten. De 90 kWh-uitvoering op basis van de EQV 300 brengt de camper volgens opgave van de fabrikant tot 363 kilometer ver. De lichtere EQV 250-variant met 60 kWh zou tot 236 kilometer halen. Het snelladen kan in 45 minuten van 10 tot 80 procent van de capaciteit. Tussentijds stads- of terrasbezoek is dan mogelijk, omdat steden met de strengste milieuzones voor deze camperbusjes toegankelijk zijn.

De planning is dat de levering dit jaar nog van start gaat. Wat de camper in Nederland gaat kosten, is nog niet bekend, maar de EQV 300 kost kaal in Nederland al bijna 74.000 euro.