Camperplaats Mijdrecht sluit vanwege overlast

De gemeente De Ronde Venen heeft Camperplaats Mijdrecht met ingang van afgelopen woensdag 19 januari gesloten. Dit vanwege de overlast die camperaars veroorzaakten. Er lag regelmatig afval, er was sprake van geluidsoverlast en vaak stonden er te veel campers. Er was plaats voor vier campers, maar meestal stonden er wel twaalf tot vijftien, zo heeft de gemeente geconstateerd.

De camperplaats had geen voorzieningen. Er was alleen straatverlichting en er waren prullenbakken aanwezig. Afval, uitwerpselen en de inhoud van chemische toiletten werden gedumpt in de openbare ruimte of bij nabijgelegen bedrijfspanden, vertelt beleidsadviseur economie Geert Kievit van de gemeente De Ronde Venen. Daar komt bij dat camperaars er meestal langer dan drie dagen stonden, terwijl dat niet de bedoeling was.

Er was aangegeven dat er op de camperplaats gehandhaafd werd, maar dat lukte niet altijd. “Het vraagt vanuit de handhaving meer inzet dan alleen bonnen uitschrijven. Je moet namelijk ‘s avonds en ‘s ochtends langsgaan om te kunnen vaststellen of er is overnacht. Het aantonen van wie afval is, is zeer complex. Dit vraagt verhoudingsgewijs om te veel capaciteit van handhavers, waarvan de tijd schaars is”, aldus Kievit. Een nieuwe openbare camperplaats gaat de gemeente niet aanleggen. Wel denkt de gemeente graag mee met ondernemers die van plan zijn om een camperplaats te starten.