Gemeente Ommen wil meer camperplaatsen

De gemeente Ommen wil agrarische ondernemers meer mogelijkheden bieden om kleinschalige camperplaatsen in te richten. Deze zouden moeten beschikken over voorzieningen als water, elektriciteit en draadloos internet, aldus wethouder Leo Bongers onlangs in een raadsvergadering. Dit om bezoekers te stimuleren enkele dagen te blijven en de bezienswaardigheden te bekijken.

Istock 1032577448

Momenteel is alleen op landgoed De Stekkenkamp een speciaal daarvoor ingerichte camperplaats, los van een aantal campings dat ook plekken voor campers aanbiedt. Om meer variatie in het aanbod te krijgen, wil de gemeente nu ook lokale boerenbedrijven stimuleren om kleinschalige camperplaatsen op hun terreinen te openen. Een aantal hiervan zou bij voorkeur op loopafstand van het dorpscentrum moeten komen. Behalve voor een variatie aan aanbod te zorgen, moeten de plannen ook voorkomen dat camperaars gaan overnachten op plekken waar dit niet de bedoeling is. De gemeente wil dat Ommen zijn reputatie als kwalitatief hoogwaardig recreatieoord behoudt en wil daarom niet dat er te sobere camperplaatsen komen.

Bongers ziet de toename in populariteit van het camperen en zegt graag zijn gemeente op de kaart te willen zetten, om een impuls te geven aan lokale ondernemers. Overigens gaat het hier alleen nog maar om een voorstel, waar de gemeenteraad nog niet mee heeft ingestemd. Maar die lijkt wel open te staan voor de plannen.

Maar is er ook kritiek. Tjerk Hiddes, camperplaatsspecialist van de NKC voor de provincies Overijssel en Flevoland, denkt dat er andere belangen meespelen. “De invloed van de Recron, die opkomt voor de belangen van de campinghouders, is groot. Sobere en goedkopere camperplaatsen zouden te veel klandizie bij de lokale campings weghalen. Dat is de reden dat de gemeente geen eenvoudige camperplaatsen willen in Ommen.”

De sitecode van camperplaats Landgoed De Stekkenkamp op Campercontact.com is 6794.