Portugal versoepelt aanpak wild camperen

In Portugal is in het wild camperen sinds kort op veel plaatsen voor 48 uur toegestaan, maar niet in beschermde gebieden, zoals Natura 2000 en aan de kust. In het wild camperen was in Portugal heel lang officieel verboden, maar werd tot voor kort op veel plaatsen wel gedoogd.

Eind vorig jaar besloten de autoriteiten handhavend te gaan optreden, omdat het verschijnsel uit de hand dreigde te gaan lopen. Er zijn verhalen bekend van illegale plekken voor de poort van de camping, waarbij de camperaars wel gebruikmaken van de voorzieningen van de camping. Bij een controle van de nationale politie (GNR) in de districten Setúbal, Beja en Faro in de zomer van 2020, bleken er zeshonderd campers en caravans te staan op plaatsen waar overnachten niet is toegestaan.

De nieuwe regels bieden camperaars weer wat meer mogelijkheden. Als in een gemeente niets is geregeld over het al dan niet toestaan van wild camperen, mogen zij 48 uur in dezelfde gemeente met hun camper staan. Hoe de gemeenten deze regels gaan handhaven en controleren of ze er niet langer staan, is onduidelijk. In de beschermde gebieden, zoals Natura 2000 en de kuststreek, blijft overnachten buiten campings en camperplaatsen verboden. Op overtreding staan forse boetes.