Zonnecamper Stella Vita terug in Nederland

Na een tocht van drieduizend kilometer van Eindhoven naar het Spaanse Tarifa, is de zonnecamper Stella Vita inmiddels weer in een trailer aangekomen in Eindhoven. De heenreis was niet zonder tegenslagen, maar het team kijkt terug op een geslaagd project. “We hebben laten zien wat er technisch mogelijk is”, zegt woordvoerder Kevin Smolenaars

De volledig op zonne-energie functionerende camper, waar een team van 22 studenten van de TU Eindhoven een jaar aan heeft gewerkt, vertrok op zondag 19 september vanuit Eindhoven. Tot teleurstelling van het team vanwege technische problemen in een trailer. “We kregen pas een paar dagen van tevoren het kenteken van de RDW, omdat de handrem in eerste instantie niet goed functioneerde. Daardoor hebben we weinig kunnen testen”, zegt Smolenaars. Vanaf Parijs ging de tocht wel over de openbare weg, maar het eerste traject helaas niet op zonnestroom. “De dag die we voor het opladen met de panelen hadden gepland, hebben we moeten gebruiken om testrondjes te rijden. Dus hebben we de camper met netstroom moeten opladen.” Uiteindelijk heeft de wagen bijna tweeduizend kilometer op de openbare weg afgelegd.

Onderweg werd het konvooi van camper en volgauto’s met in totaal 22 studenten en vier tolken bij vele instanties verwelkomd, zoals universiteiten, lokale overheden en ambassades. In Brussel bezocht het team het Europarlement en een van de hoogtepunten was het bezoek aan Renault in Parijs. Hier toonde het op duurzaamheid gerichte onderdeel Mobilize van de Renault-groep belangstelling voor het concept. De rit werd ook gebruikt om data te verzamelen van hoe de wagen zich in het normale verkeer gedraagt. Smolenaars noemt een voorbeeld: “In hoeverre kun je bergaf regeneratief remmen zonder dat er te veel warmteontwikkeling plaatsvindt?”

In productie wordt de wagen niet genomen. “We krijgen daar veel vragen over, maar dat was niet de bedoeling van dit project. We wilden de markt en overheden ermee inspireren en laten zien wat er technisch mogelijk is. Ik hoop dat dit is gelukt.” De komende tijd wordt de wagen ingezet om te tonen op evenementen van de sponsors, waaronder de NKC.