Topman EHG: 'Geef de camper ruim baan'

Verhoog het maximumgewicht van campers voor rijbewijs B naar 4.250 kilogram en zorg voor meer camperplaatsen. Die oproep heeft topman Martin Brandt van de Erwin Hymer Group (EHG) gedaan op een persconferentie eerder deze maand, die in het teken stond van de enorme groei van het aantal campers.

Volgens cijfers van het concern waarin diverse campermerken zijn verenigd, steeg de omzet van de campermarkt in Europa het afgelopen boekjaar met 20,8 procent. De EHG zat daar met 23 procent zelfs nog boven. Zonder het huidige gebrek aan chassis, grondstoffen en onderdelen zou de groei nog groter zijn, stelt de Brandt, die verwacht dat deze stagnatie tot ver in 2022 zal duren.

Desondanks verwacht de EHG dat het aantal recreatievoertuigen in Duitsland dit jaar 1,5 miljoen stuks bereikt. Voor het bedrijf is de onstuimige groei reden om te pleiten voor een uitbreiden van het aantal campings en camperplaatsen, zo meldt het digitale, Duitse automagazine Autotester. De regels rond het starten zouden hiertoe moeten worden versoepeld.

De verhoging van het maximumgewicht voor het B-rijbewijs waar Brandt tijdens de persconferentie voor pleit, moet de weg vrijmaken voor de komst van de elektrische camper. “Het verhogen van de gewichtslimiet van 3,5 naar 4,25 ton zou de elektrificatie van campers een enorme boost geven. Emissievrije voertuigen zijn door het extra gewicht van batterijen nauwelijks te realiseren binnen de huidige grenzen.”