NKC krijgt klachten over tolboetes Italië

Bij de NKC en de NKC Juridische Helpdesk zijn de afgelopen periode opvallend veel meldingen binnengekomen van camperaars die een naheffing krijgen vanwege het niet afrekenen van een toltraject in Italië. Vaak is het jaren geleden dat dit is gebeurd.

De verhalen lijken allemaal op elkaar: de camperaar wil bij het verlaten van de tolweg betalen, zodat de slagboom zich opent, maar er is een probleem. De betaalpas wordt niet geaccepteerd, er is onvoldoende muntgeld aanwezig, of wat dan ook. Ondertussen groeit de rij wachtenden achter de camper en ook het chagrijn. Tot de slagboom plots opent. Opgelucht verlaat de camperaar de tolweg, ook blij met dit onverwachte voordeeltje. Jaren later is er post uit Italië, van het incassobureau NIVI Credit: of de geadresseerde alsnog de tol wil betalen, vermeerderd met een boete en de incassokosten.

Volgens de NKC Juridische Helpdesk ontstaat het probleem doordat mensen in de haast het kaartje negeren dat uit de automaat rolt. Dat is eigenlijk een eerste aanmaning om het toltraject alsnog te betalen. Wie dat niet doet, riskeert een naheffing en dat gevaar is pas na vijf jaar geweken, als de kwestie is verjaard.

Het is mogelijk om in beroep te gaan tegen deze boete, maar de kans op succes is gering, stelt de Helpdesk. De Italiaanse wet schrijft voor dat de mogelijkheid van beroep op het kaartje moet zijn vermeld en dat het ontbreken van deze informatie een geldige beroepsgrond is. Maar wie weet dit na vele jaren nog? Bovendien is de procedure complex en tijdrovend en kan ertoe leiden dat het te betalen bedrag nog verder oploopt.

“Hoe zuur ook, de NKC raadt mensen die dit meemaken aan het bedrag gewoon maar te betalen”, zegt Jos Kleinleugenmors van NKC Advies. “Maar bovenal: denk niet te snel dat je zomaar een gratis ritje te pakken hebt. De slagboom vergist zich immers niet.”