Bijna 200 campers op de weegbrug in Haren

De NKC heeft afgelopen zaterdag 12 juni in Haren bijna 200 campers gewogen. De weegdag in het Groningse dorp maakt deel uit van een serie van zes dagen verspreid over het land in het kader van de actie Weet wat je weegt. Daarmee vraagt de NKC aandacht voor een gezond campergewicht. 

Hoewel de aanvang officieel om tien uur was, stonden de eerste campers al rond acht uur in de startblokken om de weegbrug op te rijden. De hele ochtend reden campers af en aan. “Het liep lekker door, mensen hoefden niet te lang te wachten. Uiteindelijk hebben we 196 campers kunnen wegen,” aldus de dagcoördinator Harrie Baars. Wat hem opviel, was dat de meeste camperaars een reëel beeld hadden van wat hun huis op wielen zou wegen. Slechts enkelen waren onaangenaam verrast door een veel te hoog gewicht.

Voor deze onfortuinlijke mensen stond een adviseur klaar om te kijken welke maatregelen ze kunnen treffen. Rijden met een overbeladen camper kan gevaarlijk zijn. Het gewicht kan de rijstabiliteit beïnvloeden en het remvermogen verslechteren. Bovendien is overbeladen strafbaar.

Bewustwording vergroten

Met dit onder de aandacht brengen en door camperaars de gelegenheid te geven kosteloos hun camper te wegen, wil de NKC de bewustwording vergroten. “Camperen is ontzettend populair. Er zijn nog nooit zo veel nieuwe camperaars bij gekomen in zo’n korte tijd. Het aantal campers in Nederland is de afgelopen tien jaar verdubbeld. Lang niet iedereen verdiept zich in de gewichten van de camper. Het is belangrijk om aandacht te blijven vragen voor dit thema”, zegt directeur-bestuurder Stan Stolwerk van de NKC.

De NKC raadt aan met een volledig bepakte camper naar een weegbrug te gaan. “Dan weet je wat de camper reisklaar weegt. Neem je de volgende keer andere spullen of meer passagiers mee, dan kun je zelf de rekensom maken.”

De komende weken zijn er nog twee weegdagen: op 3 juli in Groenlo en op 10 juli in Roosendaal. Meer informatie over deze weegdagen vind je op de campagnepagina.