Nieuwe camperplaats nabij Apeldoorn

In Klarenbeek, niet ver van Apeldoorn, is onlangs de nieuwe camperplaats An de bèke geopend. Op een stuk weiland is een rondlopende weg van gebroken puin aangelegd, met daaraan 25 verharde plekken voor campers. In het hart van deze rotonde zijn onder meer een buitendouche en een vuurplaats aangelegd.

Eigenaren zijn Jolanda en Joop Kleverwal, zelf ook ervaren camperaars. “We hebben de camperplaats ingericht zoals we die zelf ook graag zouden tegenkomen”, vertelt Jolanda Kleverwal. “Wij vinden het bijvoorbeeld belangrijk dat je gewoon op de bonnefooi kan komen. Dat kan hier dus ook. Reserveren kan wel, maar alleen tegen betaling.” Bij de inrichting hebben de eigenaren bovendien gebruikgemaakt van de adviezen van het Projectbureau Camperplaatsen van de NKC.

Duurzaamheid was leidend bij de aanleg. De benodigde energie is afkomstig van zonnepanelen, de eigenaren hebben gebruikte materialen toegepast, een ooievaarsnest geplaatst en oog gehad voor biodiversiteit. Afval wordt volledig gescheiden. Alle voor camperaars belangrijke voorzieningen zijn aanwezig, inclusief wifi en broodjesservice, maar een toiletgebouw bestaat vooralsnog alleen op een tekening. “Dat gaan we misschien in het najaar nog bouwen.” De omgeving leent zich voor wandelen en fietsen en het centrum van Apeldoorn ligt op fietsafstand.

Eén knelpuntje is er nog wel: wat doen de eigenaren met hun eigen camper? “We zijn kort voor de opening nog twee weken weggeweest”, vertelt Joop Kleverwal. “Dat wordt nu wat lastiger. Als we weg willen, moeten we iemand vinden die de camperplaats wil beheren. Dat zal wel moeten, want camperen is en blijft onze grote hobby. Dit is er gewoon bij gekomen.”

De sitecode van camperplaats An de bèke op Campercontact.com is 98988.