Amerikaanse truckcampers naar Nederland

Sinds enige tijd zijn er in Nederland Amerikaanse camperunits te koop die je op een pick-up kunt plaatsen. Er was al een zelfbouwbedrijf dat de modules aanbood, maar nu worden ze ook geïmporteerd uit de Verenigde Staten.

Steeds meer pick-ups

Mike van Leeuwen haalde in januari de eerste camperunits naar Nederland, samen met zijn compagnon Robbert Uyleman. Van Leeuwen: “We zijn beiden gek van pick-ups, outdoor en Amerika. Maar de truckcampers die je daar overal hebt, konden we hier nauwelijks vinden. Wel zijn er steeds meer pick-ups in Europa en ook in Nederland. Met name vanwege de gunstige wegenbelasting voor zzp’ers. Vandaar dat we zelf met de import zijn begonnen.” Inmiddels hebben ze vier units geïmporteerd en zijn er nog eens negen besteld.

In tien minuten op de pick-up

De units uit Amerika zijn er in twee uitvoeringen en ze passen op bijna alle gangbare Europese pick-ups. Allebei zijn ze van het merk Rogue en ingericht met een keukenunit, een elektrisch hefdak, warmwatervoorziening, verwarming en een tweepersoonsbed en een zithoek. De een is iets zwaarder en luxer ingericht dan de ander.

De camperunit staat op poten en wordt bevestigd door de truck er achteruit met de laadbak onder te rijden. Vervolgens worden de poten omlaag gelaten en komt de unit in de achterbak terecht. Uiteindelijk wordt hij bevestigd aan de auto middels een systeem van zogenaamde tie-downs, waarbij de unit aan de onderkant van het chassis van de auto vast komt te zitten. Deze complete actie duurt ongeveer tien minuten. De unit kan op deze manier ook zelfstandig op de camping blijven staan, terwijl de kampeerders er met de auto op uit gaan.

Omdat het geen camper is met een eigen kenteken, komen eigenaren van een truckcamper niet in aanmerking voor het kwarttarief. De campers zijn verkrijgbaar vanaf € 21.500 bij Park & Pop it in Haarlem.