NKC 45 jaar oud

Het was 4 december op de kop af 45 jaar geleden dat 250 camperliefhebbers in Scherpenzeel in activiteitencentrum de Heyhorst bijeenkwamen voor de oprichting van een nieuwe vereniging: de Nederlandse Kampeerauto Club, ofwel de NKC. ‘Zij die zich tot deze jonge, bruisende vereniging voelen aangetrokken, kunnen zich wenden tot secretaris Harmsen (een man die bergen werk verzet)’, zo meldde de Kampeer en Caravan Kampioen van de ANWB. Velen hebben in de loop van de jaren deze oproep gevolgd, getuige het huidige ledental van rond de 65.000.

Was de NKC in het begin vooral een club waarin zelfbouwers elkaar met raad en daad bijstonden, in de loop van de tijd is de vereniging uitgegroeid tot een brede belangenbehartiger voor camperaars, die camperliefhebbers op vele fronten wil ontzorgen. Met het bieden van een camperverzekering, reizen en routes, advies op maat, evenementen in Nederland, het magazine Kampeerauto, de app Campercontact en nog veel meer. “We zijn er behoorlijk trots op dat we dit hebben kunnen bereiken en dat is vooral de verdienste van de medewerkers en de vrijwilligers, die samen nog altijd bergen werk verzetten”, zegt directeur Stan Stolwerk.

Voor de toekomst ziet hij grote uitdagingen. “Er is ons alles aan gelegen om onbezorgd camperplezier ook de komende 45 jaar mogelijk te maken, voor huidige en toekomstige generaties. Duurzaamheid heeft daarom inmiddels ook onze volle aandacht, bijvoorbeeld met ons programma Beter op reis. We moeten daarvoor alle zeilen bijzetten”, zegt Stolwerk.

De NKC heeft dit jaar vanwege de pandemie maar beperkt aandacht besteed aan het jubileum en feestelijkheden zijn afgelast. Wel is er aandacht geweest op sociale media en in Kampeerauto, onder meer met portretten van campers uit het oprichtingsjaar 1976 van de NKC. “Laten we met z’n allen hopen dat we over vijf jaar wel kunnen knallen”, besluit Stolwerk.