Steeds meer duurzame camperplaatsen

Een voedselbos op het park, verkoop van streekproducten, zonne-energie en zuivering van water: nieuwe camperplaatsen worden steeds duurzamer. "En dat is meer dan alleen een oplaadpaal op het park. Ondernemende koplopers zullen het goede voorbeeld geven", weet programmaleider duurzaamheid Gerben Hardeman van de NKC.

Geen oppervlakkige kreet

Afgelopen periode schoten weer drie duurzame camperplaatsen als paddenstoelen uit de grond. Wilbert Evenhuis is zojuist gestart met camperpark ’t Dommerholt in. "Je moet doen wat er niet is. Er zijn in de regio twee camperlocaties, bij een restaurant en een paar plekken op een camping", is zijn verklaring voor deze nieuwe start. Hij koos meteen voor duurzaamheid, dat hij niet als ‘een oppervlakkige kreet’ ziet. "Dit is de richting die we moeten opgaan, anders wordt alles op de aarde uitgeput.” Sinds 31 juli is het park open.

Voedselbos en bijenhotel

Hoe ziet het park er nu uit? Streekproducten zijn te koop. Er is circulaire en natuurlijke verharding en de tien plekken maken gebruik van zonne-energie. De oplaadplek voor campers is klaar en er is alvast een bloemenmengsel ingezaaid. Dat lokt volgend jaar de insecten. ’t Dommerholt ontwikkelt nog verder. Er komen een voedselbos, een bijenhotel en dit najaar worden knotwilgen, linde- en notenbomen en vlinderstruiken geplant.

Gezuiverd water

Daarmee is Dommerholt een van de camperplaatsen die groen van start gaan, net als camperpark De Vlinder in Hengelo (Gld), die onlangs is geopend. Ook deze is duurzaam, met oog voor biodiversiteit op het park en gebruik makend van circulaire materialen. De stroom wordt geleverd door zonnepanelen en er worden – in deze startfase nog beperkt – streekproducten verkocht. Ook camperplaats Camp & Surf in Lelystad is nieuw en meteen duurzaam. Geheel zelfvoorzienend zelfs. Drinkwater is gezuiverd regenwater en het douchewater komt - ook gezuiverd – uit het Markermeer. Het afvalwater wordt biologisch gezuiverd en geloosd op het Markermeer.

Kinderen en kleinkinderen

Deze aanpak past perfect in de campagne Beter op reis van de NKC. Bert Nellestijn – NKC-vrijwilliger van het Projectbureau Camperplaatsen - is een groot voorstander van deze verduurzaming. "Ik sta er voor duizend procent achter. Bij een bezoek aan een camperplek probeer ik de exploitanten altijd te overtuigen van het belang: denk aan onze kinderen en kleinkinderen’ zeg ik dan vaak. Ook refereer ik aan gemeenten die subsidies hebben voor dit soort initiatieven."

Druk overheid

Programmaleider duurzaamheid Gerben Hardeman sluit zich hierbij aan. "Een duurzaam aangelegd park, dan gaat het voor de bezoeker ook om genieten van het buitengeluk. En tegelijkertijd positief bijdragen aan natuur, milieu en de omgeving. Denk bijvoorbeeld aan de locatie van de camperplaats. Kun je er lopend, met de fiets of openbaar vervoer gemakkelijk overal naar toe zodat de camper kan blijven staan", legt hij uit en weet dat ook bestaande parken duurzamer zullen gaan worden. "Door bewustwording, maar ook omdat de druk vanuit de overheid toeneemt."

Sitecodes op Campercontact

Camperpark De Vlinder: 99433

Camperpark ’t Dommerholt: 99430

Camp & Surf Markerkeer: 99459