Gewoon weer camperen in regio Valkenburg

Kom weer naar Zuid-Limburg na de watersnoodramp. Dat zou Bas Halmans van camperplaats Den Driesch in Valkenburg van de daken willen schreeuwen. “We merken dat mensen nog steeds aarzelend zijn. Uit angst voor wateroverlast en de twijfelachtige titel ‘ramptoerist’.

Dat is onterecht, weet ook Iris Bakker, Corporate PR functionaris van deze regio. ”Want de wateroverlast is nu echt grotendeels voorbij. Men kan gewoon weer op de bonnefooi naar Zuid-Limburg komen. De noodverordening is opgeheven, voor de toerist is hier gewoon weer van alles te doen. Campings en camperplaatsen zijn gewoon open en je kunt weer winkelen en op het terras zitten.”

Hoogstgelegen

Volgens Bakker heeft de wateroverlast grote financiële gevolgen, ook nu het water weer gezakt is. “De rek is eruit bij veel ondernemers. Ja, zelfs in een plaatsje zoals Vijlen merken ze dat er minder gasten komen. En daar is echt geen wateroverlast, het is het hoogstgelegen kerkdorp van Nederland. Sommige ondernemers hebben een bezetting van 25 procent, in het hoogseizoen."

Bel even

Bas Halmans van Den Driesch beaamt dat het rustig is, iets te rustig naar zijn zin. “We zijn blij dat er nu weer gasten komen. Onze camping en camperplaats liggen hoog, we hebben geen wateroverlast gehad. Toch hebben we afzeggingen gehad en is het rustiger dan normaal in deze tijd.” Zowel Halmans als Bakker constateren dat de spontane bezoeken achterblijven. “Wil je zeker weten of je ergens terecht kunt met de camper, bel gewoon even met de locatie die op het oog hebt,” adviseert Halmans.

Mooie streek

Toch is de overlast nog niet helemaal voorbij. Nog steeds is een deel van de winkelstraat in Valkenburg niet toegankelijk. Een brug over de Geul in het Limburgse toeristenplaatsje is door woest stromend water weggeslagen, waardoor mensen moeten uitwijken naar een van de andere bruggen de kleine rivier oversteken. “Die is natuurlijk niet zo snel weer gerepareerd, maar dat mag geen reden zijn om weg te blijven uit deze mooie streek,” aldus Bakker.