Camperverkoop haalt verkoop caravans in

Als het zo doorgaat met de verkoop van gebruikte campers in Nederland, gaan de campers dit jaar de caravans op de tweedehandsmarkt wat betreft verkoopcijfers inhalen. Dat blijkt uit cijfers van brancheorganisatie Bovag, die zich in de telling beperkt tot verkopen via de vakhandel.

Zowel voor nieuwe als voor gebruikte exemplaren geldt dat het aantal verkochte campers al jaren harder stijgt dan het aantal caravans dat aan de man wordt gebracht. Maar in maart van dit jaar haalden de verkoopcijfers van campers die van caravans op de tweedehandsmarkt in: er werden 1.832 campers verkocht, tegen 1.605 caravans. Voor caravans betekent dit een nog altijd flinke stijging van 37 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar, maar campers doen het met 86 procent in de plus nog veel beter.

Uiteraard worden de cijfers beïnvloed door de coronamaatregelen: halverwege maart 2020 was de start van de intelligente lockdown, vanaf begin maart van dit jaar konden klanten weer op afspraak in de showrooms terecht. Maar als de trend zich voortzet, waar het volgens de Bovag wel op lijkt, verslaat de camper dit jaar de caravan op de tweedehandsmarkt.

Als het gaat om nieuwe exemplaren is de caravan nog altijd favoriet, al is de camper ook daar flink aan het inlopen. In maart dit jaar werden er 992 nieuwe caravans afgeleverd, 15 procent meer dan in maart 2020. Bij campers was sprake van een stijging van 41 procent, naar een totaal van 338 nieuwe campers in de maand maart van dit jaar.