Vakantiepark Esonstad tegen nieuwe camperplaats

Vakantiepark Landal Esonstad in het Friese Anjum is tegen de komst van een camperlocatie in het dorp Oostmahorn, zo meldt het Nieuwsblad Noordoost-Friesland.

Een inwoner van het dorp aan het Lauwersmeer heeft plannen voor een camperlocatie. Volgens het nabijgelegen vakantiepark is de omgeving al ruim voorzien van camperplekken. Het vakantiepark biedt 129 plaatsen voor campers. In een brief aan de gemeente Noardeast-Fryslân laat Esonstad weten tegen de camperplaatsen te zijn, omdat het park mede afhankelijk is van de inkomsten die camperaars met zich meebrengen.

NKC: "Er is genoeg vraag"

De NKC roept de gemeente op niet in te gaan op het bezwaar. Frejo Blaauw, van Projectbureau Camperplaatsen van de NKC in de regio: “We leven in een vrijemarkteconomie. Als iemand een camperplaats wil beginnen, moet dat gewoon kunnen. Omdat dit park er toevallig eerder was, betekent niet dat er geen ruimte meer is voor andere overnachtingsmogelijkheden voor camperaars.” Bovendien is er volgens Blaauw genoeg animo voor camperlocaties. “Uit onderzoek van de NKC blijkt dat 52 procent van de Europese camperaars het liefste op een camperplaats overnacht. Campings en vakantieparken zijn minder populair. Waarschijnlijk trekt de camperlocatie dus ook een ander publiek. Bovendien is er nog altijd vraag naar meer overnachtingsmogelijkheden voor camperaars in de regio.”