Nieuwe camperplaats in Apeldoorn

Apeldoorn krijgt een camperplaats voor twintig campers, op het Zwitsalterrein, noordelijk van het centrum van Apeldoorn. Het wordt een eenvoudige locatie, met een betaalautomaat maar zonder voorzieningen.

Nb Istock Apeldoorn Vanuit Lucht

De nieuwe locatie komt in de plaats van Parking Aquacentrum Malkander, waar plaats was voor vier campers. Deze camperplaats is gesloten omdat er vaak te veel campers stonden en er sprake was van overlast, overigens ook van hangjongeren.

Camperplaatsspecialist Bert Nellestijn van het Projectbureau Camperplaatsen van de NKC, die zich al vele jaren inzet voor camperplaatsen in zijn voormalige woonplaats Apeldoorn, is blij met de nieuwe locatie. “Malkander was niet ideaal vanwege de hangjongeren en de plek van Centraal Beheer in het centrum ervaren veel camperaars als onveilig. Deze nieuwe camperplaats is op een rustige plek en niet te ver van het centrum.”

Geen voorzieningen

En Apeldoorn verdient zo’n plek, vindt hij. “Je hebt hier Paleis Het Loo, de Apenheul, een heel leuk centrum met veel winkels en je kunt hier heerlijk wandelen en fietsen. Apeldoorn heeft de camperaar veel te bieden, maar andersom ook. Vergeet niet dat de camperaar gemiddeld 68 euro per dag uitgeeft in de horeca en de middenstand. Zeker onder de huidige omstandigheden kan de lokale economie dit goed gebruiken.”

Wel vindt Nellestijn het jammer dat er geen voorzieningen zijn gepland op de nieuwe locatie. “Dat is nog een punt van aandacht. Een dag of twee houd je het wel uit met je toiletcassette en je accu, maar daarna heb je wel voorzieningen nodig. Het zou jammer zijn als mensen om die reden gedwongen worden om Apeldoorn te verlaten.” Volgens de camperplaatsspecialist moet het niet te ingewikkeld zijn om eenvoudige voorzieningen te realiseren.

Aan de aanleg van het terrein wordt inmiddels hard gewerkt. De verwachting is dat camperaars vanaf 1 november op de locatie terecht kunnen. De planning is dat de camperplaats vijf jaar kan blijven, waarna er mogelijk woningbouw plaatsvindt. Ondertussen blijft de gemeente zich oriënteren op alternatieve locaties, in overleg met Nellestijn. “Gelukkig wordt het belang van camperplaatsen wel erkend”, zegt hij.