Melden apk-afspraak geschorste camper niet meer nodig

Wie met een geschorste camper naar de garage of een apk-keuringsstation rijdt om de apk te laten uitvoeren, hoeft dit sinds kort niet meer vooraf aan de Belastingdienst te melden. Dat is te lezen op de website van de Belastingdienst.

Apk Coronatijd

Om motorrijtuigenbelasting te besparen, schorsen veel camperaars het kenteken van de camper als deze in de wintermaanden in de stalling staat. Daarmee vervalt ook de apk-plicht. Zo kan het echter gebeuren dat de apk verloopt op het moment dat de camper in de stalling staat. In dat geval is het toegestaan om op de dag van de keuring met de ongekeurde camper via de kortste route naar de garage te rijden. Camperaars kregen altijd het advies om deze rit op de openbare weg vooraf te melden bij de Belastingtelefoon Auto, om te voorkomen dat ze na een controle een naheffing krijgen van de Belastingdienst.

Kortste route

Deze laatste regel is komen te vervallen: camperaars hoeven de rit naar de garage niet langer vooraf te melden. Wel blijft de regel van kracht dat ze de kortste route moeten nemen, dat de dag en het tijdstip van de rit moeten passen bij het moment van de afspraak bij de garage en dat de bestuurder de politie bij een eventuele controle een afspraakbevestiging kan tonen. Uiteraard moet de camper ook minimaal WA-verzekerd zijn. Ook raadt de NKC eigenaren aan om de verzekeraar in te lichten over de rit.

Keuringsrapport

Wie onderweg geflitst wordt en daardoor een vooraankondiging van een naheffing krijgt, kan voorkomen dat het een echte naheffing wordt door een kopie van het keuringsrapport op te sturen. Dat kan zowel een afkeurings- als een goedkeuringsrapport zijn. In geval van afkeur is het dus belangrijk om de garage ook om een ingevuld rapport te vragen, want dat wordt lang niet altijd automatisch verstrekt. Veel garages geven pas een officieel rapport af als de camper is goedgekeurd.

Een vooraankondiging van een naheffing kan behoorlijk wat schrik aanjagen, omdat het tarief vanaf de schorsingsdatum bij wijze van boete wordt verdubbeld.