Geen btw over bpm bij import camper

Kopers van een geïmporteerde camper gaan in het nieuwe belastingplan niet extra betalen doordat er btw over de bpm wordt geheven. Dat blijkt uit antwoorden van staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën op vragen van Tweede Kamerlid Helma Lodders (VVD).

In de autobranche was commotie ontstaan omdat een vereenvoudiging van de belastingwetgeving als onbedoeld bijeffect zou hebben dat er bij import van auto’s btw is verschuldigd over de bpm, belasting over belasting dus. Bij personenauto zou het gaan om een nadeel van 1.000 tot 2.000 euro, bij de duurdere campers zou deze extra belasting kunnen oplopen tot vele duizenden euro’s.

BPM op ander moment vastgesteld

Het verschil zou ontstaan doordat in het nieuwe plan de hoogte van de bpm op een ander moment wordt vastgesteld. Nu gebeurt dit op het moment dat de camper op naam van de koper komt, in de toekomst vindt dit eerder plaats, namelijk op het moment dat de camper een Nederlands kenteken krijgt. Een subtiel verschil: in de huidige situatie heft de dealer bpm namens de klant, in de nieuwe situatie draagt de dealer in een eerder stadium bpm af, om de camper vervolgens aan de klant te verkopen. De veronderstelling was dat hij daarbij btw in rekening zou moeten brengen over het gehele bedrag, dus ook over de afgedragen bpm.

Dit is niet de bedoeling, zo heeft de staatssecretaris de Tweede Kamer laten weten, op vragen die mede op aandringen van de brancheorganisatie Bovag zijn gesteld. ‘Ondanks dat de voorgestelde wettekst geen effect heeft op de behandeling van btw over bpm, ben ik met de branche in gesprek om te bezien of er nog verduidelijkingen in het wetsvoorstel kunnen worden gemaakt, zodat alle eventuele onduidelijkheid op dit punt wordt weggenomen’, schrijft Vijlbrief aan de Kamer.

De NKC is blij met deze toelichting. “We konden ons al niet voorstellen dat een technische aanpassing van de belastingwetgeving zou leiden tot duizenden euro’s nadeel voor camperaars die een geïmporteerde camper willen kopen. Fijn dat de staatssecretaris hier klip en klaar over is”, zegt NKC-directeur Stan Stolwerk.