Camperplaatsen in Schotse Hooglanden

Doordat het de laatste maanden in de Schotse Hooglanden erg druk is geweest met campers, zijn er op diverse plaatsen initiatieven ontwikkeld om camperplaatsen aan te leggen.

Dat meldt de website van de BBC. Nogal wat camperaars hebben de afgelopen maanden de Hooglanden bezocht, op een moment dat veel campings en openbare toiletten vanwege de coronacrisis nog gesloten waren. Dat heeft op sommige plekken geleid tot overlast van camperaars die de omgeving vervuild achterlieten.

Kleinschalige camperlocaties

Het lokale bestuur, de Highland Council, heeft onder meer voorgesteld om een plek voor dertig campers te realiseren in North Kessock op het schiereiland Black Isle, in de buurt van Inverness. Ook is contact gezocht met landeigenaren in de regio, met de suggestie om kleinschalige camperplaatsen op te zetten. In Lochinver, Helmsdale, Bonar Bridge en Cromarty zijn plannen om parkeerplaatsen te ontwikkelen waar camperaars kunnen overnachten.

Veilige manier van reizen

Onder lokale bestuurders heerst begrip dat mensen er tijdens de pandemie graag met de camper op uit gaan. “Het is een zeer veilige manier om te reizen in dit covidtijdperk. Je bent een beetje geïsoleerd”, aldus raadslid Gordon Adam van Black Isle tegen de BBC. “Maar juist nu zijn er niet genoeg plaatsen waar ze veilig kunnen verblijven. Daarmee neemt de kans toe dat ze illegaal parkeren en afval dumpen.”

De verwachting is dat veel camperplaatsen het komende toeristische seizoen al geopend zijn.