Camper als thuiswerkplek populair

Steeds meer mensen gebruiken de camper als thuiskantoor tijdens de coronacrisis. Dat blijkt uit onderzoek van de NKC. Stan Stolwerk, directeur van de NKC: “In deze tijd waarin minder gereisd kan worden, krijgt de camper een creatieve functie als werkplek.”

Bijna heel Nederland werkt tijdens de coronacrisis thuis. Dat kan eentonig worden, dag in dag uit. Maar wat als je een camper hebt? Dan kun je deze net zo goed als thuiswerkplek gebruiken, zo besluiten steeds meer campereigenaren. Dit blijkt uit onderzoek onder 6.151 camperaars. Ruim 2 procent van de ondervraagden geeft aan hun camper als kantoor te gebruiken. En ruim 3 procent van de eigenaren werkt nog niet in hun camper, maar overweegt dit wel. Van de mensen die zelf geen camper bezit, denkt 5 procent er aan een camper te huren om er in te werken.

Te druk thuis

De meeste camperwerkers gebruiken hun camper als mobiel kantoor en werken op verschillende plekken in Nederland (41%). Sommige reizen zelfs door Europa terwijl ze in hun camper werken (32%). Andere camperaars laten hun camper gewoon voor de deur van hun huis of in de straat staan wanneer ze erin aan het werk zijn (27%).
De redenen die de camperwerkers geven om in de camper te werken, lopen uiteen. De een geeft aan dat het in huis te druk is met meerdere thuiswerkers, de ander vindt de afwisseling qua omgeving fijn. En ook de vrijheid om op verschillende plekken te kunnen werken, wordt genoemd.

Werken in inspirerende omgeving

Floor Nobels (49) werkt als recruiter en gebruikt haar camper met plezier als werkplek. “In de camper kan ik supergeconcentreerd werken en word ik niet afgeleid door bijvoorbeeld mijn kinderen.” Ze parkeert haar camper altijd op een camperlocatie. “Ik kies voor een inspirerende omgeving. Zo kan ik me het beste focussen. Dit kan de stad zijn, of juist in de middle of nowhere in de natuur.” In de zomer stond ze bijvoorbeeld op een camperplaats in Düsseldorf om te werken.

Thuiswerktips in de camper

Het is wel goed om rekening te houden met een aantal punten wanneer je in de camper werkt, zo tipt Stolwerk. “Je mag niet zomaar overal met je camper gaan staan. Bekijk welke regels er gelden in de gemeente waar je wilt werken en check even of je verzekering werken in de camper toestaat.” Vervolgens is goed internet een belangrijke voorwaarde, voegt hij toe. "Want je wilt niet ineens uit een call gegooid worden omdat de verbinding hapert.” Ook verwarming is een punt van aandacht, weet Stolwerk. “In de meeste campers zit gasverwarming. Zorg dus voor voldoende gasvoorraad, want als het koud wordt, kan het hard gaan.” Voor meer tips over werken in de camper, zie deze blog op de website van de NKC.