Veiligheid en luxe in de Swift Norden 694 EB

De Swift Norden 694 EB is een Engelse halfintegraal met een Scandinavisch tintje. Zweedse ingenieurs ontwierpen de camper namelijk voor het Engelse campermerk Swift.

De Zweden Magnus Wetterö en Conny Ekman wilden een camper ontwikkelen die helemaal aan hun wensen voldeed. Zo moest hij schokbestendig, botsveilig, brandwerend, vochtbestendig, slim, winterhard en standaard luxe zijn. Uiteindelijk kwamen de Zweden in contact met de Swift Group, de grootste fabrikant van campers en caravans in Engeland, waarvoor ze de serie Swift Norden ontwierpen. Er zijn zes modellen Norden-campers, waaronder de Norden 694 EB.

Veiligheid voorop

De halfintegraal is 7,41 meter lang en met een maximaal gewicht van 3.500 kilogram geschikt voor het B-rijbewijs. Hij heeft vijf zitplaatsen met gordel en zes slaapplaatsen. Omdat veiligheid van de camper belangrijk was voor de Zweden, is de Norden 694 EB aan allerlei crashtests onderworpen. Onder de zitplaatsen in het woongedeelte is een veiligheidskooi gebouwd. De tafel krijgt tijdens het rijden plek in een speciaal ontwikkeld veiligheidscompartiment, zodat hij bij een ongeluk niet los kan raken. Verder is het gehele interieur brandvertragend gemaakt.

De Norden 694 EB staat op de Fiat Ducato, die is uitgerust met een Euro-6-multi-jet-diesel met 130 pk. In de cabine heeft de camper een monitor op de plek van de binnenspiegel, waarop het beeld van de achteruitrijcamera te zien is. Standaard heeft de 694 EB het Swift Command System: een digitaal bedieningspaneel met een app. Hiermee is het mogelijk de verwarming te regelen, de verlichting aan te passen, de accu te checken en meer. Dankzij de verborgen gps-zender is altijd te zien waar de camper zich bevindt.

Flexibel bed

Boven de zithoek hangt een hefbed. Helemaal achterin, boven de ruime garage, zijn twee enkele bedden in lengterichting te vinden. Deze zijn voorzien van een Duvalay-matras en ook om te bouwen tot een tweepersoonsbed in de breedte. De keuken heeft een Dometic-koelkast van 138 liter, twee gaspitten en een oven met grill. In de badkamer valt vooral de waterbesparende douchekop op.

Swift geeft vijf jaar fabrieksgarantie en tien jaar garantie op de waterdichtheid op deze halfintegraal. Optioneel is de Norden 694 EB nog uit te breiden met onder meer cabineverduistering, centrale vergrendeling, aluminium wielen en een luifel. Ook een zwaardere motor en een negentrapsautomaat zijn tegen meerprijs verkrijgbaar. De wagen is leverbaar vanaf circa 87.480 euro.