EU adviseert gefaseerde opheffing van grenscontroles

De Europese Commissie presenteerde gisteren een pakket richtlijnen en aanbevelingen om de EU-landen te helpen de reisbeperkingen geleidelijk op te heffen. Dit biedt perspectieven voor camperaars die naar het buitenland willen reizen.

De commissie stelt een gefaseerde opheffing van grenscontroles voor. Volgens de commissie is de heropening van de Schengenzone, waarin in normale tijden vrij gereisd kan worden, prioriteit. Landen en regio’s waar de besmettingsgraad min of meer gelijk is, zouden de grenzen voor elkaar weer mogen openen. Als een land dat voor één regio of ander land doet, moet het zijn grenzen openen voor alle regio’s en landen met een soortgelijke epidemiologische situatie. Discriminatie op basis van nationaliteit mag niet.

Versoepelingen in Duitsland

Veel lidstaten hebben op eigen houtje grenscontroles ingesteld of de grenzen gesloten toen het coronavirus Europa bereikte. Het zijn ook de lidstaten zelf die uiteindelijk beslissen over het opheffen van restricties. De adviezen van de Commissie zijn bedoeld om de nationale acties op elkaar af te stemmen en reizigers meer zekerheid te geven.

Zo kondigde Duitsland gisteren al aan de grenzen weer te openen. Op 15 juni moeten alle grenscontroles die buitenlanders uit het land weren, zijn opgeheven. De grens tussen Nederland en Duitsland is overigens nooit dicht geweest. Ook zijn er steeds meer Duitse deelstaten die hun campings openen of een termijn geven waarop campings weer open mogen. Hier vind je een overzicht. De grens met België blijft in ieder geval tot en met 8 juni gesloten. Een overzicht van het reisadvies dat de Nederlandse overheid geeft per land vind je hier.