Deelnemers Marokkoreizen veilig terug

Vannacht is een groep van 167 camperaars zonder hun camper veilig teruggekomen naar Nederland. Ze waren onderweg in Marokko met vijf verschillende groepsreizen van de NKC. In het belang van de veiligheid en de gezondheid van de deelnemers, heeft de NKC hen met een extra vlucht van Transavia uit Marrakech teruggehaald.

Opgelucht

De groep werd rond middernacht verwelkomd door tientallen familieleden, NKC-directeur Stan Stolwerk en het voltallige team reizen. Met een spandoek en bloemen voor de reisbegeleiders werden de Marokkogangers opgelucht binnengehaald op Schiphol. “We zijn blij en trots dat we erin geslaagd zijn de gehele groep, die onder verantwoordelijkheid van de NKC rondreisde in Marokko, veilig terug naar Nederland te hebben gebracht in deze roerige tijden waarin repatriëren niet altijd mogelijk is”, aldus Stolwerk. “Het is fijn om iedereen veilig en gezond weer terug te zien.” Zo dachten veel wachtende familieleden er ook over, waarbij een van hen opmerkte: “Ze zien volgens mij zelf de ernst van situatie nog niet zo in. Ze hebben geen idee in wat voor Nederland ze terugkomen. Ze waren in een compleet andere wereld. Het zal wel even wennen worden voor ze, maar wij zijn superblij.”

Eerlijk gezegd

Ook de terugkomers toonden zich blij en soms een beetje emotioneel. “We waren nog maar net op weg en nu zijn we al weer thuis. Het mooiste moest nog komen,” vertelt een stel. “Maar dat komt wel een andere keer. Het is fijn om veilig te zijn in de buurt van kinderen en kleinkinderen. Goed dat de NKC zo snel heeft gereageerd op de ontwikkelingen rondom het coronoavirus. We hadden eerlijk gezegd niet door dat het zo erg was. Zelf hadden we het nooit zo snel voor elkaar gekregen om terug te keren.”

 

Vijandig

De camperaars laten hun camper achter in Marokko. Daar zijn ze gestald op een bewaakt terrein. Als de rust is wedergekeerd, kunnen ze hun huis op wielen weer ophalen en mogelijk hun abrupt gestaakte reis vervolgen. Voor de meeste deelnemers is het achterlaten van hun camper een zware beslissing, maar toch hebben ze unaniem besloten gebruik te maken van de vliegreis naar huis. “We merkten de afgelopen dagen dat de plaatselijke bevolking ons niet meer zo vriendelijk benaderde, soms zelfs vijandig. Dat zal vast niet minder worden,” aldus een van de reisbegeleiders, die er ook op wijst dat de gezondheidszorg voor Nederlanders in Marokko minder toegankelijk is.

 

Individuele camperaars

De NKC adviseerde afgelopen maandag aan individueel rondreizende camperaars om indien mogelijk ook huiswaarts te keren. Voor hen biedt de NKC zoveel mogelijk actuele camperreisinformatie op de website. Ook zet de club alle communicatiekanalen in om te informeren over de grens- en reisbeperkingen in de verschillende landen, waaronder Marokko, Spanje en Portugal waar veel camperaars vast zitten. De beschikbare informatie vanuit overheden is beperkt en lokale autoriteiten maken het camperaars regelmatig lastig, doordat zij soms niet goed op de hoogte zijn van de constant veranderende landelijke regels.

 

Naar huis

De NKC raadt camperaars nog steeds aan indien mogelijk naar huis te gaan, zoals ook door het Ministerie van Buitenlandse Zaken wordt geadviseerd. Of dat in alle gevallen haalbaar is, blijft de vraag. De NKC helpt camperaars waar mogelijk en houdt hen op de hoogte via social media kanalen en www.nkc.nl/corona.