Camperaars in Marokko mogelijk maanden vast

Nu in Marokko de noodtoestand van kracht is, kunnen camperaars het land niet meer verlaten. De Nederlandse ambassade in Rabat roept hen op zich voor te bereiden op een ‘verlengd verblijf’ in Marokko. Wat dat precies betekent, is onzeker. Deskundigen zeggen dat het om weken of zelfs enkele maanden kan gaan. Om deze camperaars zo goed mogelijk te helpen, roept de NKC hen op zich te melden.

Niet buitenshuis, tenzij

Concreet betekent de noodtoestand in Marokko, dat verplaatsing buitenshuis (of dus buiten de camper) alleen is toegestaan:

  • van en naar werk in de cruciale sectoren, en voor wie thuiswerken niet mogelijk is - mits voorzien van een verklaring van de bevoegde autoriteiten (gemeente/mouqatâa);
  • in de nabije omgeving ter verkrijging van eerste levensbehoeften, zoals boodschappen en medicijnen.

Marokko zegt het economische leven niet volledig stil te zullen leggen, maar de gezondheid van de maatschappij te willen waarborgen door beperking van de bewegingsvrijheid. Ordediensten is opgedragen toe te zien op naleving.

Oproep

De NKC roept Nederlandse en Belgische camperaars op zich aan te melden via dit formulier. Wie zich aanmeldt, wordt op de hoogte gehouden van alle relevante informatie voor camperaars die vastzitten in Marokko. De NKC heeft een korte lijn met de ambassade in Rabat, die zich realiseert dat camperaars specifieke hulp nodig hebben. Om daarin te voorzien, gaan de ambassade en de NKC nu samenwerken. Het ultieme doel is uiteraard om voor elkaar te krijgen dat alle Marokkogangers op korte termijn veilig naar Nederland kunnen reizen. Daarvoor zijn we onder meer afhankelijk van de autoriteiten in Marokko.

Heb je nog vragen? Mail deze naar [email protected]. De NKC kan deze dan voorleggen aan de Nederlandse Ambassade. Nuttige tips die hieruit voorvloeien deelt de NKC op hun website.

Ben je in Marokko met je camper, meld je aan via onderstaande button: