Tientallen CBR-dossiers in behandeling

Bij de NKC Juridische Helpdesk hebben zich inmiddels 82 75-plussers gemeld die als gevolg van achterstanden bij het CBR problemen ondervinden met het verlengen van hun rijbewijs. Bij acht van hen is het gelukt het proces te versnellen: zij kregen bericht dat ze hun rijbewijs alsnog bij de gemeente konden ophalen.

Van de andere gevallen zijn de dossiers nog in behandeling, terwijl het CBR in zestien gevallen blijft weigeren het proces te versnellen.

Veel 75-plussers kwamen vorig jaar in de problemen, omdat ze de procedure om een rijbewijs te verlengen tijdig waren gestart, maar door achterstanden bij het CBR hun rijbewijs niet voor de vervaldatum in huis hadden. De overheid is deze mensen tegemoet gekomen door te stellen dat ze onder voorwaarden een jaar met een verlopen rijbewijs mogen rijden. Er zaten echter wat addertjes onder het gras: de regeling geldt alleen voor het B-rijbewijs en alleen in Nederland. Tot overmaat van ramp bleek dat het CBR de dossiers van 75-plussers onder op de stapel ging leggen.

Juridische hulp

De NKC kwam hierop met een aanbod voor leden: de NKC Juridische Helpdesk kan zich in individuele gevallen inzetten om de procedure bij het CBR te versnellen. En waar dat niet lukt: helderheid verschaffen over de stand van zaken. Acht mensen zijn door deze actie op weg geholpen. “We weten niet precies wat voor het CBR de criteria zijn om alsnog een rijbewijs te verstrekken”, zegt Luc Bartholomee van HelloLaw, het bureau dat uitvoering geeft aan het aanbod van de NKC Juridische Helpdesk. “Het lijkt erop dat een dringende noodzaak om naar het buitenland te gaan vaak wel de doorslag geeft.” Hij hoopt op korte termijn meer dossiers compleet te hebben, waarna het bureau het CBR kan aanschrijven.

Overigens kunnen camperaars met een rijbewijs dat verloopt tussen 1 februari 2020 en 31 augustus 2020 even opgelucht ademhalen: deze rijbewijzen blijven geldig tot zeven maanden na de vervaldatum. De maatregel is ingesteld omdat het vanwege de coronacrisis lastiger is om een rijbewijs te verlengen. Hij geldt voor alle categorieën en in alle lidstaten van de EU en staat helemaal los van de problemen van 75-plussers.