Politie pakt bende nepkopers Marktplaats op

Het Cybercrimeteam van de politie Oost-Nederland heeft meerdere aanhoudingen verricht in een onderzoek naar oplichting via Marktplaats. De hoofdverdachte, een man van 28 uit Enschede, is aangehouden en zit vast.

De politie is het onderzoek gestart nadat er rond de 130 aangiftes zijn binnengekomen van mensen die een camper of caravan op Marktplaats te koop hadden staan en die zijn benaderd door een oplichter die zich voordoet als geïnteresseerde. Om buiten de beveiligde omgeving van Marktplaats afspraken te kunnen maken, legde de verdachte contact met de slachtoffers via WhatsApp. De hoofdverdachte wist het vertrouwen te winnen van de aanbieders, die zonder argwaan ID-documenten en bankrekeningnummers deelden. Op die manier wist de man uit Enschede toegang te krijgen tot de digitale bankomgeving van de slachtoffers.

Twee ton buitgemaakt

Van de talloze gedupeerden is een totaalbedrag weggenomen van 200.000 euro. Dat geld is weggesluisd via verschillende bankrekeningen van zogenoemde facilitators. Drie mannen van 31 en 39 jaar uit Deventer en Borne zijn hiervoor aangehouden en inmiddels weer op vrije voeten. Tijdens de huiszoeking bij de hoofdverdachte zijn gegevensdragers, mobiele pinapparaten en dure merkkleding en -schoenen inbeslaggenomen.

Bij de NKC komen met enige regelmaat meldingen binnen van camperaars die benaderd zijn door nepkopers die een poging tot oplichting hebben ondernomen. De NKC adviseert hier altijd aangifte van te doen en de zaak ook te melden bij de Fraudehelpdesk.

De politie adviseert geen mobiele nummers bij verkoopadvertenties te plaatsen en zeker geen foto’s van identiteitsbewijzen en bankpassen uit te wisselen, omdat dit laatste tot identiteitsfraude kan leiden.