Hoge boetes in milieuzone Barcelona

De Zona Bajas Emisiones (ZBE) in het Spaanse Barcelona is sinds 1 januari 2020 actief. De eerste drie maanden wordt er slechts gewaarschuwd, maar vanaf 1 april kunnen bestuurders van vervuilende auto’s rekenen op zeer hoge boetes.

De milieuzone in Barcelona geldt op doordeweekse dagen, tussen 07.00 uur en 20.00 uur. De ZBE heeft een oppervlakte van 95 vierkante kilometer en is daarmee de grootste in Zuid-Europa. Alle auto’s die de Spaanse stad inrijden, moeten een milieusticker hebben.
Volgens de Spaanse overheid zijn benzineauto’s van voor het jaar 2000 en dieselvoertuigen van voor het jaar 2006 vervuilend. Deze modellen komen niet in aanmerking voor een milieusticker en zijn in de stad niet welkom. Eigenaren van vervuilende voertuigen kunnen online een vrijstelling aanvragen waarmee ze tien dagen per jaar de Spaanse milieuzone in mogen rijden.

Boetes tot 1800 euro

De eerste drie maanden van dit jaar worden er waarschuwingen uitgedeeld, maar vanaf 1 april 2020 kunnen bestuurders van vervuilende auto’s rekenen op hoge boetes. De bedragen kunnen variëren van 100 tot maar liefst 1800 euro.
Camperaars die naar Barcelona willen, moeten hun voertuig van tevoren aanmelden. Er wordt dan gekeken of de kampeerauto de milieuzone in mag.

Bron plattegrond: Spanje Vandaag