'Een prachtig Sinterklaascadeau'

Vandaag zijn 84 eigenaren met hun camper herenigd in de USA Terminal in Amsterdam. De campers kwamen eerder deze week per vrachtschip in de haven aan. Hiermee is er een einde gekomen aan het lange wachten van de eigenaren die hun camper in maart in Marokko achterlieten. “Een prachtig sinterklaascadeau”, aldus NKC-directeur Stan Stolwerk.

De campers stonden nog in Marokko, omdat de Nederlandse eigenaren in maart per vlucht zijn gerepatrieerd toen de noodtoestand in het land werd uitgeroepen in verband met covid-19. Er waren op dat moment vijf campergroepsreizen van de NKC onderweg in Marokko. Veerboten en vluchten gingen nauwelijks meer en de organisatie besloot de deelnemers per direct te repatriëren. Daarbij lieten de deelnemers hun campers achter op een beveiligd terrein van een camping in Marrakesh met het idee hun bezit later in het jaar weer op te halen.

Goede samenwerking

De noodtoestand en daarbij een negatief reisadvies bleven echter het gehele jaar gelden voor Marokko. Om ervoor te zorgen dat de campers toch nog dit jaar bij hun eigenaren terugkwamen, zette de NKC een verschepingsactie op in samenwerking met Broekman Logistics, de Nederlandse ambassade in Marokko en verzekeraar a.s.r. en verzekeringsmakelaar Aon. Stan Stolwerk, directeur NKC: “Het was een ingewikkelde operatie, maar dankzij de goede samenwerking zijn we tot dit mooie resultaat gekomen vandaag. Het is fantastisch om al die blije gezichten bij elkaar te zien. Wat een prachtig sinterklaascadeau!”

Complex proces

Tijdens de ophaaldag konden de campereigenaren hun campers coronaproof ophalen in de haven van Amsterdam. Voordat ze daar stonden, was er een complex proces aan voorafgegaan. Eerst moest de Marokkaanse douane de uitvoer van de campers goedkeuren. Toen de papieren in orde waren en de campers startklaar waren gemaakt, reden lokale partners ze in konvooien van Marrakesh naar de haven van Casablanca. Daar zijn de campers ingescheept aan boord van het vrachtschip Grande Luanda van rederij Grimaldi. Het schip kwam afgelopen dinsdag in de haven in Nederland aan.