Wat te doen als jouw reisbestemming ‘oranje’ wordt

Nu van steeds meer landen of regio’s het reisadvies van geel naar oranje verandert, komen er bij de NKC veel vragen binnen over reizen in coronatijd. Een oranje reisadvies betekent dat het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert alleen naar het gebied te reizen als dat echt noodzakelijk is. Vakantiereizen vallen daar niet onder. De NKC zet de antwoorden op de belangrijkste vragen op een rij.

Waar vind ik actuele reisinformatie met betrekking tot corona over mijn reisbestemming?

Op de site nederlandwereldwijd.nl van het ministerie van Buitenlandse Zaken wordt dagelijks het reisadvies per land bijgewerkt. Ook heeft Buitenlandse Zaken een reisapp, waarin gebruikers landen als favoriet kunnen aanmerken. Ze krijgen dan een alert als het reisadvies verandert.

Wat moet ik doen als het reisadvies tijdens het verblijf verandert van geel naar oranje?

Als het reisadvies oranje wordt bij verblijf in een land of regio, raadt het ministerie van Buitenlandse Zaken aan om na te gaan of terugkeer mogelijk is. Verder is het belangrijk om goed de ontwikkelingen ter plekke in de gaten te houden. Veel landen nemen maatregelen waardoor je niet zomaar kunt vertrekken. Zoals een plicht om documenten in te vullen bij het verlaten van het land of het sluiten van grenzen. De maatregelen per land verschillen. De actuele informatie is te vinden op de site van Nederland Wereldwijd.

Wat moet ik doen als het reisadvies voor aankomst verandert van geel naar oranje?

Wie nog niet is afgereisd, krijgt het advies om niet gaan, want een vakantiereis valt niet in de categorie noodzakelijk. In deze landen is het dagelijks leven ontwricht. Behalve dat het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken een negatief reisadvies kan afgeven, kan een land ook zelf een inreisverbod instellen of een quarantaineplicht opleggen aan personen die het land binnenkomen.

Kan ik door een land met een oranje reisadvies reizen om op mijn bestemming te komen?

Een kleurcode voor een regio of land zegt in principe niets over het reizen door zo'n gebied. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken moet je alleen in quarantaine als je in een gebied met verhoogd besmettingsgevaar hebt verbleven. Wie erdoorheen rijdt en niet uitstapt, hoeft niet in quarantaine. Vaak moeten reizigers wel bepaalde formulieren van de Nederlandse ambassade en van het land van doorreis invullen en bij zich dragen. Bij de reisadviezen per land op nederlandwereldwijd.nl is te lezen of die nodig zijn.

Bij pech onderweg met de camper in een gebied met code oranje, bieden de meeste verzekeringen dekking, want de pech is niet coronagerelateerd. Dit wil echter niet zeggen dat hulp daadwerkelijk mogelijk is. De overheid in het betreffende land kan maatregelen hebben genomen die de uitvoering van bepaalde diensten bemoeilijken of onmogelijk maken. Lees de verzekeringsvoorwaarden voor de exacte regels.

Ben ik verzekerd als ik afreis naar een gebied met reisadvies oranje?

De meeste reisverzekeringen, zoals die van de NKC, geven geen dekking bij het reizen naar een gebied of land waarvoor een oranje reisadvies geldt. Eventuele consequenties van het negeren van het reisadvies zijn dan voor risico van verzekerde. Zoals het overschrijden van de maximale verblijfsduur in het buitenland (180 dagen), waardoor een visum verloopt. Of het niet kunnen uitvoeren van bijvoorbeeld hulpverlening, repatriëring of pechhulp. Lees hiervoor de voorwaarden van de reisverzekering.

Mijn reisbestemming heeft een negatief reisadvies. Biedt de reisverzekering dekking als ik (medische) kosten moet maken door het coronavirus?

Als er voor vertrek al een negatief reisadvies was, dekken de meeste reisverzekeringen geen coronagerelateerde medische kosten. Ook de verzekering van de NKC niet. Als het reisadvies tijdens het verblijf een negatief werd, is er wel dekking, tot het eerst mogelijke moment dat terugkeer naar huis mogelijk is. Lees voor de exacte regels de voorwaarden van de reisverzekering.

Meer vragen en antwoorden over corona en de NKC Verzekeringen zijn te vinden op deze pagina van verzekeringen.