Camperplaatsen in de gevarenzone

Exploitanten van camperplaatsen beleven een rampzalige start van het seizoen en als de coronacrisis nog veel langer aanhoudt, dreigt een aantal het loodje te leggen. Dat blijkt uit een telefonische rondgang van de NKC langs een aantal Nederlandse camperplaatsen.

In sommige van de 25 veiligheidsregio’s die Nederland telt is het verblijf en overnachten op campings en camperplaatsen volledig verboden, zoals in Zeeland en Noord-Brabant. Elders is overnachten wel toegestaan, maar moeten sanitaire voorzieningen gesloten blijven. Overal geldt dat exploitanten hun omzet zien kelderen of zelfs helemaal zien verdwijnen.

Grote problemen dreigen

Voor een aantal exploitanten is het runnen van een camperplaats een bijverdienste en is de schade op de lange termijn te overzien, maar eigenaren van camperplaatsen die van de opbrengst leven, dreigen in grote problemen te komen. Op Camperplaats Maastricht (foto) stonden met Pasen twee campers, terwijl normaal rond die tijd alle honderd plekken bezet zijn. “Ik kan het hooguit drie maanden uitzingen. Daarna houdt het op en moet ik met de bank gaan praten”, zegt eigenaar Hans Stelwagen, die onlangs nog investeerde in een toiletgebouw.

NKC kijkt uit naar maatwerk in de branche

Volgens de richtlijnen van de overheid, gebaseerd op de adviezen van het RIVM, moeten mensen nog steeds zoveel mogelijk thuisblijven en alleen op pad gaan als dat strikt noodzakelijk is. De NKC roept camperaars op om zich aan deze richtlijnen te houden. “Maar we hopen ook dat er op niet al te lange termijn ruimte komt voor maatwerk in de branche”, zegt NKC-directeur Stan Stolwerk. “Gezondheid van ons allen gaat boven alles, maar wellicht zijn de risico’s te minimaliseren met protocollen en creatieve aanpassingen op camperplaatsen. Los van de ellende van deze pandemie zou het zeer spijtig zijn als camperplaatsen hierdoor verdwijnen.”

Lees het complete verhaal en de gesprekken met de camperplaatshouders hier.