Nephulpverleners Servië lichten camperaars op

Vanuit Servië komen meerdere meldingen over nephulpverleners die camperaars oplichten door een camper onklaar te maken en vervolgens hulp aan te bieden. Een ervan wordt gemeld op de site van het Duitse automagazine AutoBild.

Camper Met Open Motorkap

Nadat een echtpaar onderweg naar huis had overnacht op de verlichte parkeerplaats van een tankstation in Belgrado, wilde de Knaus van het stel niet meer starten. De eigenaar ontdekte al snel dat een stekker op de brandstofregelklep was losgekoppeld, waarmee het probleem was opgelost. De hulp die de bestuurder van een sleepwagen aanbood, sloeg hij af, ook al omdat hij aanvoelde dat er iets niet in de haak was.

Vastgelegd op camera

Dat werd even later bevestigd, toen hij de beelden bekeek van zijn manoeuvreercamera’s, die door een technische storing niet waren uitgeschakeld. Haarscherp is te zien hoe een man om 3.26 uur onder de motorruimte van de camper is gekropen.
Toen de twee hun reis vervolgden, troffen ze een paar kilometer verderop een camper met pech aan op de vluchtstrook, die op een nog meer verfijnde manier onklaar was gemaakt, zo meldt AutoBild. Aan het brandstofregelventiel was een adapter bevestigd, waarmee de hulpverleners op afstand de toevoer van diesel konden onderbreken. Geluk voor de camperaars dat de Servische wegenwacht deze monteurs te snel af was.

Smoes naar garage gelokt

Ook bij de NKC is afgelopen zomer een melding binnengekomen van een camperaar die op een dergelijke manier is opgelicht. Hij vertelde dat hij in Servië met een smoes naar een garage was gelokt, waar men constateerde dat een aandrijfas kapot was. Het echtpaar overnachtte in de camper in de garage, in afwachting van een nieuwe as, die de volgende dag werd gemonteerd.

De rekening was schrikken: 2.850 euro. Twee kleerkasten dwongen de man het bedrag op te nemen met zijn creditcard en contant te voldoen. Thuis bleek dat er helemaal geen nieuwe as was geplaatst. “Ga bij pech nooit met zogenaamde hulpverleners in zee, maar bel de alarmcentrale”, concludeert het NKC-lid.