Nepkopers nog steeds actief op Marktplaats

Bij de NKC zijn kort na elkaar weer twee meldingen gedaan van oplichters die hun slag proberen te slaan door zich voor te doen als koper van een camper van een particulier. De werkwijze is vrijwel altijd identiek. 

De nepkoper toont belangstelling voor een camper en stelt dat deze precies is wat hij zoekt. Een bezichtiging is daarom niet echt noodzakelijk. Hij vraagt naar de uiterste prijs en als deze is genoemd, meldt hij dat hij met zijn vrouw wil overleggen.
En dan heeft hij goed nieuws: zijn vrouw is akkoord! Omdat hij momenteel in het buitenland is, wil hij vast betalen en op een latere datum de camper komen halen. Om zich te legitimeren stuurt hij foto’s van een bankpas en een rijbewijs en hij vraag de verkoper dit ook te doen, zodat hij kan betalen en ook zeker weet dat het geld op de juiste plaats terechtkomt.

Argwaan

Meestal heeft de verkoper dan zoveel argwaan dat het verhaal hier stopt. Heeft hij het echt nog niet door, dan stuurt hij zijn gegevens op, waarmee de nepkoper zijn identiteit kan gebruiken om een volgende particuliere verkoper bij de neus te nemen. Zoals in de twee gemelde gevallen ene Robert uit Enschedé en een Johannes uit Oudenbosch, die nu keer op keer verbouwereerde verkopers moeten uitleggen dat ze slachtoffer zijn van identiteitsfraude en dat ze zeker geen belangstelling hebben voor hun camper.

Als de verkoper ook na het inleveren van z’n identiteit nog niet door heeft dat het geen zuivere koffie is, beschikt de nepkoper over een trukendoos om zich toegang te verschaffen tot betaalgegevens waarmee hij de bankrekening van de verkoper kan plunderen. Meestal komt het niet zover, maar het stelen van een identiteit is al vervelend genoeg. Hoewel de werkwijze al jaren bekend is, raadt de NKC aan om pogingen tot oplichting altijd te melden bij de Fraudehelpdesk.

De zogenaamde koper heeft foto's van kinderen op zijn profiel op whatsapp.