“De BMI van camper is niet oké, denk ik”

Ruim honderd campers stonden zaterdag 15 juni op de NKC-weegbruggen in Westzaan. Tijdens deze vierde weegdag bleek, net als de voorgaande dagen, dat veel campers aan de zware kant zijn.

Weegcampagne Westzaan Web

“Ik denk dat de BMI van mijn camper niet oké is, maar ik wil het graag precies weten.” Zo verwoordde een van deelnemers het gevoel waarmee veel camperaars naar de weegdag waren gekomen, bleek bij navraag. Dagcoördinator Carien Bardoel van de NKC toonde zich blij met dit bewustzijn. “Daar begint het mee. Als je weet wat je weegt, kun je anticiperen. Ben je een beetje te zwaar, dan kun je spullen thuislaten of bijvoorbeeld minder schoon water meenemen. Dan ben je veiliger onderweg en riskeer je geen boete.”

Anders wordt het als die maatregelen niet voldoende zijn. Dan kan het laten opwaarderen naar een maximum toegestane massa naar bijvoorbeeld 4.250 kilogram een optie zijn. “Een aantal camperaars had dat al gedaan. Zij hadden ook allemaal een C-of C1-rijbewijs”, aldus Bardoel, die in Westzaan merkte dat er veel verwarring bestaat over de regels rondom gewichten en rijbewijzen.

Overtreding

“Eigenlijk is het simpel”, vindt de dagcoördinator, die zelf ook een zwaardere camper rijdt.  “Met een B-rijbewijs mag je in een camper met een maximaal toegestane massa tot 3.500 kilogram rijden. Die massa staat op het kentekenbewijs. Wil je in een camper rijden die op het kenteken een hogere toegestane massa heeft, dan heb je een C-of C1-rijbewijs nodig. Anders ben je in overtreding.”

Daarnaast is het zo dat de maximum toegestane massa van de camper niet overschreden mag worden. “Dus als je camper met een maximaal toegestane massa van 3.500 kilogram meer weegt dan die 3.500 kilogram, dan ben je ook in overtreding. Welk rijbewijs je hebt, doet er dan niet toe, het gaat om het gewicht van je camper”, aldus Bardoel.

Kleddernat

De weegdag in Westzaan begon kleddernat. De regen kwam ’s morgens vroeg met bakken uit de lucht, maar dat weerhield veel camperaars er niet van om te komen wegen. Ruim voor tienen stonden er al rijen campers klaar. Volgens Bardoel was meer dan de helft te zwaar. “Die campers hadden allemaal zo’n 50 tot 100 kilogram overgewicht. Gelukkig is daar gemakkelijk op te acteren. Er waren slechts enkele uitzonderingen, bijvoorbeeld iemand met een scooter in de garage.”

De deelnemende camperaars gaven aan blij te zijn met de gelegenheid om de camper te wegen. Bardoel: “Er bestaat dus een behoefte aan. Voor de NKC is het fijn te merken dat het bewustzijn van het campergewicht door deze weegcampagne toeneemt.”

Weegdagen

Er staat deze zomer nog een NKC-weegdag op de planning: je kunt je camper gratis laten wegen op 6 juli in Amersfoort van 10.00 tot 14.00 uur. Kijk voor meer informatie over de weegcampagne en locatiegegevens op /weetwatjeweegt.

Weegcampagne Bij MAX Vakantieman

Maandagavond 1 juli om 20.35 op NPO1 wijdt MAX Vakantieman een item aan de NKC-weegcampagne.