Campers in de rij voor weegbrug

De derde weegdag in het kader van de veiligheidscampagne Weet wat je weegt trok ondanks de storm ook in Brabant veel belangstellenden. Er reden zaterdag 8 juni zo’n honderd campers de weegbruggen op in Den Bosch.

Weegdag Den Bosch

Met de campagne Weet wat je weegt wil de NKC camperaars bewustmaken van het gewicht van hun camper. Uit een poll op de website nkc.nl bleek dit voorjaar dat 20 procent van de respondenten zijn camper nog nooit gewogen heeft en dat 25 procent wel eens met een te zware camper op pad is geweest.“Dat is niet verstandig, het gaat hier om de verkeersveiligheid, waarin iedereen zijn verantwoordelijkheid moet nemen”, stelt NKC-directeur Stan Stolwerk. Te veel belading heeft een negatieve invloed op de rijstabiliteit en de remweg. Chauffeurs met enkel een B-rijbewijs zijn hier niet goed op getraind. Dat kan gevaarlijke situaties opleveren.”

Wie met een te zwaar beladen camper op pad gaat, riskeert bovendien een boete en de eis van de politie dat hij spullen uitlaadt tot de maximaal toegestane massa is bereikt, voordat er verder gereden mag worden. Die spullen ben je dan kwijt of je moet ze laten ophalen. “Dat is natuurlijk buitengewoon vervelend als je in het buitenland onderweg bent”, aldus Stolwerk.

Niet verwacht

Hoewel de aanvang van de weegdag met een uur was vervroegd ten opzichte van de eerste twee keer, stonden ook in Den Bosch al veel campers ruim van tevoren te wachten. In regen en wind loodste het team van vrijwilligers en medewerkers van de NKC de campers op de weegbrug. Ruim de helft van de gewogen campers bleek te zwaar. Daaronder waren enkele uitschieters. “De meeste camperaars waren zich wel bewust van hun overgewicht”, vertelt dagcoördinator Rosanne Vriend van de NKC. “Maar er waren er ook bij die echt schrokken. Zij hadden niet verwacht dat ze maatregelen moeten nemen. Gelukkig konden we ze tips meegegeven hoe ze het gewicht van hun camper kunnen reduceren. In een enkel geval moesten we adviseren om de camper te laten opwaarderen en een C-rijbewijs te halen.” Volgens de coördinator waren de zwaargewichten ondanks het ‘slechte nieuws’ stuk voor stuk blij met de adviezen voor een gezond campergewicht.

Er staan deze zomer nog twee NKC-weegdagen op de planning: je kunt je camper gratis laten wegen op 15 juni in Westzaan en op 6 juli in Amersfoort tussen 10:00 en 14:00. Kijk voor meer informatie over de weegcampagne op /weetwatjeweegt

Omroep Brabant was vandaag aanwezig bij de weegdag in Den Bosch en nam een item op dat vandaag om half zes verscheen op tv. Het item is hier te bekijken, vanaf 03:55. Ook omroep MAX was aanwezig om opnames te maken. Deze opnames zijn op maandag 1 juli te zien, het programma en tijdstip maken we bekend via Facebook en Twitter.