NKC lanceert weegcampagne voor campers

Twee op de vijf camperaars hebben hun camper nog nooit gewogen. Dat blijkt uit een peiling op de website van de NKC. Om camperaars bewust te maken van het belang van een veilig campergewicht, start de NKC de landelijke campagne Weet wat je weegt.

WeetWatJeWeegt

De campagne bestaat uit weegmomenten dit voorjaar en een uitgebreide pagina op de NKC-website. Tijdens vijf momenten zijn camperaars verspreid door het land welkom om kosteloos hun camper te wegen. Op de pagina staat uitgebreide informatie over het beladen van de camper en afslanktips. Ook staan daar de locaties en data van de weegmomenten vermeld.

Overbelading voorkomen

Door te wegen kunnen camperaars voorkomen dat ze overbeladen op pad gaan. Dit is één op de vier camperaars wel eens overkomen. Dan is er ook nog de 20 procent van de camperaars die geen idee heeft of de camper te zwaar beladen is geweest, simpelweg omdat ze het nog nooit hebben gecheckt. Stan Stolwerk, directeur van de NKC: “We schrikken van deze cijfers.” Overgewicht voorkomen begint volgens Stolwerk bij bewustwording van het gewicht. “Wanneer je weet wat je weegt, kun je maatregelen nemen. We proberen de drempel naar de weegbrug te verlagen. Het is waarschijnlijk geen kwade opzet van de overbeladen camperaar, maar eerder onwetendheid over de gevolgen.”  

Veilig de weg op

Overbeladen kan namelijk onveilig zijn, omdat het gewicht de rijstabiliteit beïnvloedt. Ook het remvermogen kan verminderen.
Wanneer is een camper eigenlijk overbeladen? De camper heeft een toegestane maximummassa, die op het kentekenbewijs staat. Dit is het maximale dat de camper mag wegen inclusief de belading en passagiers. Alles wat de camper meer weegt dan de toegestane maximummassa, is overgewicht.

De NKC raadt aan met een volledig bepakte camper naar een weegbrug te gaan. “Dan weet je wat de camper reisklaar weegt. Neem je de volgende keer andere spullen of meer passagiers mee, dan kun je zelf de rekensom maken. Zo kun je met een verantwoord gewicht op pad.”