Belgische Recread volgt voorbeeld Recron

De Belgische brancheorganisatie van recreatiebedrijven Recread gaat zich verzetten tegen de aanleg van camperplekken die gratis zijn of niet-marktconforme tarieven hanteren.

Dat blijkt uit een onlangs verschenen nieuwsbrief van Recread. De organisatie volgt hierbij het voorbeeld van de Recron in Nederland, die al jaren ten strijde trekt tegen deze camperplaatsen, omdat campings er oneerlijke concurrentie van zeggen te ondervinden.

Gratis Camperplaats Barrage De Nisramont 9596

Richtlijnen

Samen met de organisatie van zelfstandige ondernemers Unizo wil Recread onderzoeken of er Europese richtlijnen zijn die deze vorm van concurrentie verbieden. Ook willen de organisaties nagaan of de Belgische wetgeving op dit gebied lacunes vertoont. ‘In dat geval wenst Recread dat er dringend wetgeving komt naar Nederlands voorbeeld om marktverstorende initiatieven af te stoppen’, aldus de nieuwsbrief van Recread. In een gesprek met de Vlaamse minister van Toerisme Ben Weyts heeft Recread aandacht gevraagd voor de kwestie.

Waakzaam

Verder heeft de brancheorganisatie alle gemeentebesturen in Vlaanderen benaderd met het verzoek om geen medewerking te verlenen aan de aanleg van dergelijke camperplaatsen. Aangesloten ondernemers kregen de oproep om waakzaam te zijn en er ‘aan Recread te signaleren of en waar er eventueel marktverstorende initiatieven genomen worden door lokale gemeentebesturen of andere spelers.’

“Toen de NKC begon met het aanjagen van de ontwikkeling van camperplaatsen, was Recread nog positief. Jammer dat dit is veranderd”, reageert Jaap van Ravels van het Projectbureau Camperplaatsen van de NKC. “Maar net als in Nederland zijn er ook in België camperaars die niet graag op een camping staan. Voor hen voldoen de camperplaatsen zeker in een behoefte.”