Xiàohuà 8: Chinese buscamper met hurktoilet

In China rolt deze zomer de eerste buscamper met een hurktoilet van de band: de Xiàohuà 8 van fabrikant HanFeng. Het hurktoilet is verwerkt onder een luik in de vloer bij de zijdeur. De cassette is aan de onderzijde van de camper uit te nemen.

Camper Met Hurk Wc

Het luik klapt open richting de deur en biedt toegang tot een compact hurktoilet. De voetuitsparing is volgens HanFeng geschikt tot schoenmaat 41. De gebruiker dient met de rug naar de deur plaats te nemen boven het toilet. De fabrikant dekt zich in tegen schadeclaims door de gebruiker op het hart te drukken niet tegen de deur te leunen.

Zodra het toiletluikje opent, gaat naast de deur aan de buitenzijde automatisch een lampje branden, dat andere passagiers laat weten dat het toilet in gebruik is. Via de HanFeng app ziet de gebruiker wanneer de cassette geleegd moet worden. 

De Xiàohuà heeft een aantal middelen aan boord om nare geurtjes te voorkomen. Het luikje is voorzien van een dikke afsluitstrip. Kopers krijgen er opmerkelijk genoeg wel een reservestrip bij. Wanneer het hurktoilet gesloten is, is dit vacuüm gescheiden van het interieur. HanFeng biedt ook een plusoptie voor omgerekend € 300,-: er komt een parfum naar keuze vrij wanneer het systeem een bepaalde concentratie vervelende luchtjes waarneemt. De drempel acceptabel/onacceptabel is door de gebruiker zelf in te stellen, ook weer via de app.

De fabrikant richt zich met de Xiàohuà 8 het eerste jaar alleen op de groeiende Chinese markt. De prijsvechter is er echter van overtuigd dat ook de Europese camperaar hieraan behoefte heeft en verscheept de Xiàohuà 8 vanaf 2019 naar Europa. De prijs ligt rond de € 40.000,-.