Camperverkopers slachtoffer van oplichting

Bij de NKC zijn meerdere meldingen binnengekomen van mensen die zijn benaderd door een oplichter, nadat ze hun hun camper te koop hadden gezet op Marktplaats.

Met een geraffineerde truc probeert de oplichter de particuliere camperverkoper bankgegevens te ontfutselen, waarna hij de rekening plundert. De oplichter misbruikt hierbij de identiteit van een eerder slachtoffer.

Het overkwam Hans van der Star (70) uit Bergen. Toen hij zijn camper enige tijd geleden te koop zette, werd hij benaderd door een koper die alleen via whatsapp wilde communiceren, omdat hij slechthorend is. Voor het wederzijds vertrouwen stelde hij voor kopieën van hun bankpassen en rijbewijzen uit te wisselen. “Ik heb gegoogeld op zijn naam: een keurige heer uit Ede.” De twee raakten het eens over het aankoopbedrag.

Toen het op betalen aankwam, begon het wantrouwen. De man stelde dat hij via een zakelijke rekening wilde betalen en dat hij daar de hulp van Van der Star bij nodig had. “Ik moest ergens op klikken en een code doorgeven. Daar had ik nog nooit van gehoord.” Hij deed wat hem werd gevraagd, maar belde voor de zekerheid ook even de bank. “Mijn rekening is onmiddellijk geblokkeerd, waardoor de oplichter niets van mijn rekening heeft kunnen halen.”

Uiteraard ging hij op zoek naar de keurige heer uit Ede. De man bleek al jaren geleden te zijn verhuisd. “Ook zijn identiteit was gestolen.” Op zijn beurt is Van der Star inmiddels door acht mensen benaderd die hun camper te koop hadden staan en die denken dat deze keurige, slechthorende heer uit Bergen belangstelling heeft voor hun camper.

Overigens heeft hij zelf inmiddels zijn camper verkocht. Via een bedrijf.