Concurrentie satellietaanbieders barst los

Met de lancering van Joyne als concurrent van Canal Digitaal is een forse concurrentiestrijd losgebarsten tussen de twee aanbieders van satelliettelevisie. “Dat is alleen maar goed nieuws voor de consument”, zegt Johrit Schellingerhout van Joyne.

Joyne

De plannen van de nieuwe aanbieder werden begin dit jaar bekendgemaakt op de beurs de Caravana in Leeuwarden. Idee achter Joyne is een alternatief te bieden voor Canal Digitaal, waar met name recreanten veel klachten over hebben. In uithoeken van Europa zou de ontvangst moeizaam zijn en op het gebied van klantvriendelijkheid blonk de provider niet uit. Bovendien zijn de tarieven de laatste jaren fors gestegen en biedt het recreatiepakket camperaars weinig flexibiliteit, zo luiden de klachten al vele jaren.

Het antwoord van Joyne is een aanbod van zenders via de satelliet Eutelsat, die een grotere footprint heeft dan de Astra 3, waar Canal Digitaal gebruik van maakt. Hiermee is het mogelijk om ook aan de randen van Europa goede ontvangst te hebben met een relatief kleine schotel. Maar de belangrijkste troef van de nieuwkomer: de recreant kan het aanbod per periode van een maand afnemen. Bij Canal Digitaal ligt de periode van het recreatiepakket vast van 21 maart tot 21 september. 

De gevestigde aanbieder heeft echter niet stilgezeten en heeft dit recreatiepakket in de aanbieding gedaan. Bovendien heeft Canal Digitaal een vergelijkingssite in het leven geroepen, waar de voor- en nadelen van de beide aanbieders netjes op een rij staan. Met daarbij veel groene vinkjes bij Canal Digitaal en rode kruisjes bij Joyne. De tarieven ontlopen elkaar niet heel veel.

“Slim gedaan”, reageert Schellingerhout. “Maar wij richten ons op de recreatiemarkt en dat zie je in deze vergelijking niet terug. Wij hebben ons aanbod, laat de klant maar beslissen. En die wordt er alleen maar wijzer van dat er nu concurrentie is. Dat kende Canal Digitaal tot op heden niet.”

De toestroom van klanten is bij Joyne inmiddels op gang gekomen en Schellingerhout heeft er alle vertrouwen in dat de nieuwe provider een succes gaat worden.